Найджъл Браун се събуди в неделя, задавайки въпроса за мястото

...
Найджъл Браун се събуди в неделя, задавайки въпроса за мястото
Коментари Харесай

Наранени вълни след гласуването на Гласа на коренното население

Найджъл Браун се разсъни в неделя, задавайки въпроса за мястото си в Австралия - мъчително иронична орис за един от нейните първи хора. Най-старата жива просвета на земята, те населяват страната от минимум 65 000 години.

Ден преди този момент австралийците отхвърлиха референдум дали да признаят туземците и торес жителите на Страйт Айлънд в 122-годишната конституция на нацията и да им даде по-голяма политическа дума.

Нямаше упования „ Гласът към Народното събрание “ – съвет тяло, формирано от радикално население - би било чудодейно лекарство за проблемите, пред които са изправени.

Но когато актуалните старания за „ запълване на празнините “ в житейските резултати сред Първата Народите на нациите и австралийците, които не са коренни поданици, вместо това видяха доста разширение, гласът беше нов метод, който предложи искрица вяра за мнозина.

Министър-председателят Антъни Албанезе твърди вотът на Voice може да сплоти Австралия. Но други останаха уверени, че сходно предложение ще го раздели. Освен това беше изправен пред рецензии от блок от локални хора, които имат вяра, че няма да е задоволително мощен, а по-късно и от някои, които настояват, че това е алегоричен жест и че парите биха могли да бъдат по-добре изразходвани за незабавни решения.

След като безапелационните 60% от хората гласоподаваха с „ Не “, този искрица вяра изчезна и нацията като цяло се грижи за раните, породени от месеци на жесток спор.

" За мен това главно значи, че към момента не сте част от страна, която би трябвало да бъде... страната на честния ход ", сподели господин Браун.

" [Това казва], че не си еднакъв на мен. А що се отнася до равнището на детска смъртност, смъртност, отнемане от независимост, обучение, здраве? го направи. "

Австралия назовава себе си „ щастливата страна ", добави той. „ Но шанс за кого, е въпросът? “

Разтърсващ спор

Още през 2017 година господин Браун беше измежду повече от 250 души от доста разнообразни туземци и народи от островите на Торесовия проток, които подписаха Изявлението на Улуру от сърце - историческа петиция, която приканва за, наред с други неща, Гласът.

Това беше резултат от години на покровителство от страна на видни локални австралийци и се основаваше на битка, траяла повече от век за самоопределяне и самопризнание.

" Събрахме се на благосклонност с покана към страната да помогнем на аборигенската Австралия да се издигне със личните си сили, " сподели индивидът от Larrakia Wulna.

Шест години по-късно причините против Voice остават значително същите като тези, излъчени през 2017 година, когато тогавашното държавно управление отхвърли изказването на Улуру - това би имало прекомерно огромно въздействие върху Народното събрание и би могло да даде на хората от Първите народи повече права от другите австралийци, твърдяха те.

Дори в дните преди референдума, беше възходящо възприятие на неизбежност измежду поддръжниците, защото изследванията демонстрираха, че предлагането евентуално ще се провали.

Източник: bbc.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР