Наяве излиза това, което ние от 7 години говорим за

...
Наяве излиза това, което ние от 7 години говорим за
Коментари Харесай

Христо Проданов: Президентът прави същите политически чистки, за които сега се възмущава на ПП

„ Наяве излиза това, което ние от 7 години приказваме за паралелната страна и за овладяните държавни институции. ” Такава оценка за политическата конюнктура даде заместник-председателят на парламентарната група на „ Българска социалистическа партия за България ” Христо Проданов в ефира на NOVA News.
Според него след изтеклите записи мъчно би се съставило държавно управление с втория мандат. „ Но явно се дават сигнали, че уйдурмата ще продължи, тъй че всичко може да се случи ”, разяснява той.
В предаването „ Твоят ден ” Проданов акцентира, че с присъединяване си в постоянното държавно управление на Кирил Петков Българска социалистическа партия не е разрешила да има задкулисие и напомни, че когато Петков е взел еднолично решението да изгони 70 съветски дипломати, социалистите са отдръпнали поддръжката от неговото държавно управление.
„ Тогава държавното управление беше формирано, макар идеологическите разлики на участниците в него, с съществена цел да се разгради моделът на Борисов. В същото време обаче се построи моделът на Радев, който е същият, а и даже по-лош. Няма никакво значение дали моделът се споделя „ Борисов ” или „ Радев ”, той би трябвало да бъде изкоренен ”, сподели още депутатът от „ Българска социалистическа партия за България ”.
По неговите думи президентът е прав да се възмущава от това, което е излязло от записите, само че той не може да бъде честен съдник на тази обстановка, тъй като той е правил същото.
„ Ще дам няколко образеца за политическа чистка, от която се възмущава. От отговори на въпроси, които съм задал към служебните министри, излиза наяве, че за интервала  от 8-9 месеца, в който ръководи служебното държавно управление, хиляди хора са освободени от работа, огромна част от тях изключителни експерти, които работят в министерствата повече от 20 години. Друг образец – за преодоляването на службите. По принцип управленията на службите се оферират от държавното управление и се утвърждават от президента, само че в обстановка на служебно държавно управление, назначено от Радев, дясната ръка предлага на лявата какво да се случи. Красноречив е и образецът с посланика ни в НАТО Милков, който до неотдавна беше длъжностен министър. И редица други образци с погазването на Конституцията. Нали не сме не запомнили, че президентът Радев, в прорез с Конституцията, назначи Кирил Петков за министър на стопанската система? ”, разяснява още Христо Проданов.
Социалистът изясни, че Българска социалистическа партия има решение да беседва с всички за сформиране на постоянно държавно управление, само че има въпроси, по които няма да прави политически и морални взаимни отстъпки. „ Още в диалозите с Мария Габриел стана ясно, че имаме разлики по повод с бюджетния недостиг и изпращането на оръжия на Украйна ”, напомни той.
„ Безспорно би трябвало да има постоянен кабинет, тъй като даже след последващи избори, обстановката няма да е по-лесна, даже се притеснявам, че ще е по-сложна. Така че би трябвало час по-скоро да се направи някакъв компромис и да се сформира държавно управление, с цел да бъде отхвърлен моделът „ Радев ”, безапелационен бе Христо Проданов. 
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР