Най-значителен принос за ръста на износа към страни от ЕС

...
Най-значителен принос за ръста на износа към страни от ЕС
Коментари Харесай

Растежът на износа леко се ускорява

Най-значителен принос за растежа на износа към страни от Европейски Съюз имат продажбите на житни растения - 3.5 прочие п.

© Георги Кожухаров 38.6 милиарда лева е цената на продажбите на български артикули в чужбина. Още по тематиката
Европейска комисия увеличи прогнозата си за стопанската система на България

Комисията чака 3.8% растеж на Брутният вътрешен продукт следващата година, движен главно от ползване
9 ное 2017
ОПЕК чака търсенето на нефт да се вдигне

Организацията предвижда пик на търсенето на нефт през 2040 година
7 ное 2017
Износът към този момент пораства по-бавно, само че вносът е рекордно висок

През август продажбите на артикули в чужбина се усилват единствено със 7%, като спадът е главно при страните отвън Европейски Съюз
10 окт 2017
Експортът на България продължава да пораства, само че с по-умерен ритъм по отношение на регистрирания през първата половина на годината. Продажбите в чужбина означават покачване от 8% през септември, най-вече вследствие на по-силна търговия със страните членки на Европейски Съюз, демонстрират предварителните данни на Националния статистически институт (НСИ). Същевременно експортът към страните отвън Европейски Съюз доста се забавя - до момента в който през първото полугодие общият годишен растеж беше 21%, през септември нарастването е едвам 1.7%. Това е най-ниското изменение от август предходната година.

Фактор за забавения ритъм на напредък на експорта към трети страни през септември са най-много горивата. Докато цената на петрола на международните пазари продължава да е над миналогодишното си равнище, изнесените количества понижават, а с тях и приносът им към растежа. Положителен резултат имат стоките от чугун, желязо и стомана, само че това евентуално не е от мощни продажби, а от противоположен износ на складирани от години количества тръби за газопровода " Южен поток ". Ако ги изключим обаче от сметката, данните биха посочили, че износът към трети страни понижава на годишна база. Подробната разбивка за износа към Европейски Съюз ще бъде оповестена след месец. Към август тя демонстрира, че мотор на нарастването са най-вече продажбите на житни растения (предимно пшеница), електрически машини и апарати, артикули от мед.

Европейски Съюз продължава да е съществена дестинация на българските артикули. От общо изнесена продукция за съвсем 38.6 милиарда лева от началото на годината малко над 25.5 милиарда лева (или към две трети) са към Европейски Съюз, а останалите - към трети страни.

Тръби и пшеница

Един от водещите фактори за растежа на експорта към страните отвън съюза не престават да са стоките от чугун, желязо и стомана, а по-конкретно - търговията с тръби. През септември нарастването способства с 5.9 прочие п. към растежа. Тук обаче евентуално не става въпрос за продажби, а за противоположен износ на складирани от години количества за газопровода " Южен поток ". Тръбите бяха разтоварени последователно през предходните три години на пристанищата във Варна и Бургас. Източник на " Капитал " удостовери, че към този момент е почнало изнасянето на тръбите от пристанище Бургас. Без еднократния резултат от противоположния износ, износът към трети страни понижава на годишна база.

Положителен фактор за месеца имат и стоките от мед. Продажбите в страни отвън Европейски Съюз способстват с 5.6 прочие п. към растежа, като тук в плюс са по-високите цени на цветния метал на интернационалните пазари и нарастване с една трета на изнасяните количества. От друга страна горивата не престават да дърпат мощно надолу нарастването за месеца - приносът им е негативен с 14.6 прочие п. (при 8.6 прочие п. надолу през август). Въпреки че цените на петрола са над миналогодишните си равнища, количеството, което България продава, регистрира спад от цели 86% през септември.

Подробната разбивка за износа към Европейски Съюз ще бъде оповестена след месец, само че към август тя демонстрира, че най-значителен принос имат продажбите на житни растения - 3.5 прочие п. Положителен резултат има и от износа на електрически машини, апарати и елементи, артикули от мед, където още веднъж нараства както количеството, по този начин и цените, и горивата. За разлика от търговията с трети страни, експортираното количество горива към страни от Европейски Съюз нараства с 51% на годишна база.

Основните сътрудници

Продажбите на български артикули в Турция, която е главният търговски сътрудник на България отвън Европейски Съюз, нарастват до съвсем 3 милиарда лева от началото на годината, като за същия интервал на 2016 година цифрата беше малко над 2.6 милиарда лева Втора е Русия с 1.1 милиарда лева, което съставлява съвсем двойно нарастване по отношение на миналогодишното равнище, а на трето място е Китай с 914.5 млн. лева за интервала януари - септември.

Основната дестинация за българския експорт към страните в съюза към август продължава да е Германия, със сериозна преднина. Там продажбите са с 16% по-високи по отношение на регистрираните през същия интервал на 2016 година, като по този начин сумата доближава съвсем 4.7 милиарда лева На второ и трето място се подреждат Италия и Румъния, където цената на продажбите е съвсем изравнена - 2.85 милиарда лева При съпоставяне с година по-рано обаче се вижда, че търговията с Италия леко се свива (с 0.1%), до момента в който износът към Румъния нараства (с 6.9%).

Търговското салдо е на минус

През първите девет месеца на 2017 година импортираните в страната артикули надвишават изнесените с над 2.1 милиарда лева, като по този начин комерсиалното салдо остава на минус. Съществен фактор за сумата е комерсиалният недостиг с трети страни, който се равнява на над 1.7 милиарда лева За съпоставяне, година по-рано общата разлика също бе негативна, само че доста по-малка - 287.5 млн. лева Причината за нарастването е по-силният импорт тази година поради повишеното вътрешно ползване.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР