Най-значимият фактор, който предопределя дали сме склонни към алергии, е

...
Най-значимият фактор, който предопределя дали сме склонни към алергии, е
Коментари Харесай

Идва сезонът на алергиите

Най-значимият фактор, който предопределя дали сме склонни към алергии, е наследствеността. Ако родителите са алергични, прекомерно евентуално е и децата да бъдат такива. При това не е наложително родителите и наследниците им да страдат от еднакъв тип алергия. Наследява се самата предразположеност.

Сред най-честите алергии са тези към прашеца на разнообразни растения, към козината на някои животни, към разнообразни храни, както и към домакински прахуляк. Различните типове нетърпимост може да се проявят както в детска, по този начин и в зрелост.

При сезонните алергии в организма се освобождава химичното вещество хистамин, което е отговорно за набъбването на лигавиците и отделянето на спомагателен секрет. Ето за какво измежду главните признаци на сезонните алергии са упоменатите нагоре хрема, сълзящи очи, кихане, зачервена кожа. Тези най-чести признаци са неприятни, само че в случай че не им се обърне внимание, с течение на годините могат да станат и рискови. В редки случаи алергичните реакции могат да еволюират в астматични пристъпи.

Дори и да допускате какво провокира алергията ви, най-правилният метод на деяние е да получите диагноза от доктор алерголог. Той не просто ще изслуша описа ви и ще прегледа забележимите реакции по кожата и лигавиците, само че и ще ви направи алергичен тест на кожната, с цел да се конкретизира тъкмо кои алергени ви въздействат.

Това става, като в кожата се инжектират дребни количества от разнообразни алергени и се следи кой от тях ще провокира реакция. Друг тип диагностика е проучването на кръв, като по този начин се следят антителата, формирани в организма за изолирането на даден алерген.

Разбира се, медицината и фармацията оферират разнообразни лекарства за битка с алергиите. Някои от тях се оферират без рецепта, до момента в който други би трябвало да са предписани от лекар. Антихистаминовите препарати намаляват равнището на хистаминовите концентрации в кръвта.

Друг вид са медикаментите (под формата на спрей или таблетки), които стопират подуването на лигавиците. Макар и да се продават без рецепта обаче, добре е да се посъветвате с медицински експерт дали определеният препарат би трябвало да се приема още с повишението на предпоставките за алергия, с цел да предотврати появяването й, или да се взима след появяването на признаците.

Друг значим въпрос е дали медикаментът провокира унесеност, дали може да се приема дълготрайно време, както и дали е подобаващ за сезонна алергия или е предопределен за възможни алергични реакции при простуда. Следващото равнище лекарства, са предписваните от доктор кортикостероиди.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР