Най-значимата фискална мярка заради коронавируса, която ЕК иска, е да

...
Най-значимата фискална мярка заради коронавируса, която ЕК иска, е да
Коментари Харесай

ЕК предлага да няма 3% бюджетен дефицит

Най-значимата фискална мярка поради ковид, която Европейска комисия желае, е да не се вършат фискални корекции – т.е. да не важи правилото за 3% бюджетен недостиг, което се ползва по принцип по отношение на страните-членки на Европейски Съюз.
Брюксел категорично акцентира, че главният отговор на ковид в стопански аспект ще пристигна от страна на националните държавни управления, като Европейска комисия обаче ще предложи на Европейския съвет да задейства по-общ метод за финансова помощ при положение на потребност. През идната седмица ще бъдат отпуснати 1 милиарда евро от бюджета на Европейски Съюз в Европейския капиталов фонд, с цел да могат банките да ги отпускат на дребния и междинен бизнес. Готви се и Европейски обществен фонд, ориентиран към финансово обезпечаване на здравните служащи в Европа в борбата им с ковид.
Европейска комисия ще осведоми и всяка страна-членка на Европейски Съюз с насоки какви ограничения да предприеме, с цел да не страда от пазарни неналичия и да употребява Общият европейски пазар.
Германия
Германското държавно управление предлага неограничени заеми за всички компании поради рецесията с ковид, написа Business Insider.
Информацията за мярката беше показана от немския финансов министър Олаф Шолц. И на дребния бизнес, и на огромния ще бъдат препоръчани такива заеми, както и опция да избегнат данъчно облагане на обща стойност десетки милиарди евро. Шолц употребява термина " икономическа базука " за ограниченията.
Заемите ще минават през държавната банка KfW, която в този момент има финансова рамка от 460 милиарда евро, само че се чака средствата да бъдат увеличени до 550 милиарда евро. Ще има опция за смяна на изискванията по отпущането на заеми по този начин, че страната да поема повече риск.
Мерките на Германия идват и като отговор на прогнозата на Европейска комисия, че европейската стопанска система през тази година ще влезе в криза.
ОЩЕ: Възрастта на откритите заболели от ковид в България - от 24 до 89 години
" НА ЖИВО: Последна информация и всичко за ковид, 14 март "
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР