Най-зле се чувстваме, когато имунната система се задейства на максимална

...
Най-зле се чувстваме, когато имунната система се задейства на максимална
Коментари Харесай

Откриха 3 причини за влошаването на настинките и грипа през нощта

Най-зле се усещаме, когато имунната система се задейства на оптималната скорост - нормално по време на сън

Настинката не е една болест, а най-малко 200 съгласно причинителя си. Това може да са аденовируси; всички “стари ” коронавируси отпреди пандемията, с които по този начин сме се приспособили взаимно, че постоянно ги караме и на крака; и най-често - риновируси, само че и голям брой други.  Респираторно-синцитиалният вирус, който е проблем основно за децата и най-възрастните хора, и даже леките  грипни и Коронавирус инфекции също могат да се възприемат като банална простуда. 

Когато някой от тези вируси ни събори, тялото реагира с имунен отговор, с цел да се бори и убие болестотворния завоевател. Когато другите имунни кафези се активизират, те предизвикат инфектиране, което основава дискомфорт в цялото тяло, болежка в главата и гърлото. Другите типични последствия от възпалителния отговор е запушеният нос с разнообразни по тип тайни, нарасналата темпратура, пресипването, може би кашлица и затруднено дишане. Всичко това може да ти токсини деня. И с цел да стане картинката цялостна - след релативно плато по здрач недоволствата се усилват даже и по 10 през нощта.

Изявата на признаците и по какъв начин те се държат денем по отношение на тъмната част на денонощието значително се повлияват от вашия циркаден темп. Малко неразбираемото разбиране е основано да заключи комбинацията от физиологични, умствени и поведенчески промени в тялото, които следват подобен 24-часов цикъл.  В едни часове е дейна храносмителната система, в други - нервната, в трети... Затова феноменът е получил сполучливото разговорно определение вътрешен часовник. При хората цикълът светлина-тъмнина в околната среда по отношение на дневния график на интензивност и отмора служи като главен времеви синхронизатор на 24-часовите ритми.

Базово вътрешният часовник има два “циферблата ” - дневен и нощен, ясно следени от базовия протеин кортизол, прочут като хормон на напрежението. Денем той е в динамично положение, само че в една или друга спепен участва по-активно. Нощем по време на сън нормално е в режим на пауза. Това е обвързвано и с имунните реакции - механизмът на тялото да се бори с причинителите на заболявания.

По несъвсем изучени закономерности по-високите равнища на кортизол успокояват  имунната система. И назад - когато кортизолът спадне през нощта, имунните кафези се засилват, обяснява пред сп. SELF Дан доктор Пастула от Факултета по публично здраве на Университета на Колорадо. Струпвайки се на основни места в тялото, имунните кафези предизвикат възпалителни процеси. А както всеки се е убедил от персонален опит, положението на яростна борба с патогените е обвързвано с увеличаване на признаците. Така парадоксално тъкмо лечебната стратегия на организма утежнява настинките и грипа. Между двете отчетливи положения на прилив и отлив на признаците вечерните часове са нещо като сива зона на релативно успокоение.

Друга причина да се усещаме по-зле от настинката си нощем е смяната на гравитационните сили в легнало състояние. През деня земното притегляне оказва помощ за освобождение на синусите и гърлото от тайни, нощем те просто задръстват носоглътката.

И не на последно място - денем стотици неща отвличат вниманието ни и това “отнема ” от тежестта на неразположението. А нощем оставаме сами със признаците си.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР