Най-засегнати от кризата са сегментите на краткосрочното отдаване на жилища

...
Най-засегнати от кризата са сегментите на краткосрочното отдаване на жилища
Коментари Харесай

Бизнес имотите сред най-засегнатите сегменти от извънредните мерки у нас

Най-засегнати от рецесията са сегментите на краткосрочното отдаване на жилища чартърен и бизнес парцелите. Това съобщи в изявление за Мениджър Нюз Гергана Тенекеджиева – изпълнителен шеф на една от огромните брокерски организации за недвижими парцели - " Адрес ". 

По думите ѝ с мудни темпове и стеснен размер, интензивността на пазара стартира да се възстановява през последните седмици. " Хората последователно започнаха да се приспособяват. Тези, които интензивно търсят жилище, не престават да преглеждат предложения и да се интересуват от предлагането. Запитванията даже се усилват - визитите на уеб страницата ни означават растеж с 30% по отношение на първата седмица на изключителното състояние, а огледите по отношение на миналата седмица се повишават с 20%, въпреки и да остават 4.5 пъти по-малко спрямо нормалния им средноседмичен брой ", изясни тя.

Според нея, въпреки и с повече условности, сега покупката на парцел е допустима. " Сделките са подбудени най-вече от належаща жилищна потребност, а нотариусите са в необикновен режим на работа, което в допълнение затруднява завършването им ".

Пазарът на недвижими парцели

" Ако се преглежда целия бранш на недвижимите парцели, безспорно сегментът на краткосрочното отдаване чартърен е най-засегнат. Като част от туристическия пазар, отдаването на жилища посредством онлайн платформи към този момент търпи съществени загуби. Някои анализатори даже предвиждат края на Airbnb откакто завърши пандемията, само че съгласно мен е рано за сходна теза ", изясни Тенекеджиева.

" На второ място бих сложила бизнес парцелите. В този сегмент незнайните са прекалено много – занапред ще следва да забележим какъв брой бизнеси ще се свият, какъв брой компании ще освободят наетите площи или ще цифровизират процесите си ", сподели още тя.

Добрите практики

" В АДРЕС пренесохме огромна част от дейностите си онлайн - вътрешни срещи и образования, съвещания с клиентите, огледи. Представянето на парцели посредством авансово снимани видеа или чрез видео връзка с консултантите не е нов способ за жилищния пазар. Използвали сме тези механизми и преди, въпреки и по-рядко, в случаите когато купувачите не са имали физическа опция да посетят парцела. Сега, несъмнено, клиентите демонстрират по-голям интерес към отдалечените огледи, концепцията за тях се приема доста добре. Смятам, че този вид може да остане настоящ за първичните огледи и след края на изключителното състояние ", посочи шефът на брокерската организация.

И изясни, че при нужда от среща онлайн, компанията подсигурява безвредното й осъществяване посредством всички вероятни средства за попречване на възможна заплаха за здравето на всички. " Екипът ни съблюдава прецизно всички санитарно-хигиенни условия, тъй като здравето и животът на нашите чиновници и клиенти са наш приоритет ".

Пазарът за недвижими парцели в по-дългосрочен проект

" Пазарът на недвижими парцели е директно обвързван с главните стопански браншове. Секторите, които рецесията не засегна или ще остави най-малък отпечатък, са малцина. Следователно размерът на клиентите с непроменени приходи се свива доста. Финансовата досегаемост на жилищата ще се промени и това ще докара до ограничение на покупко-продажбите. Трудно обаче може да се предвижда с какъв брой тъкмо ще бъде този спад. Всичко зависи от това какъв брой дълго ще живеем в изключителни условия и какви ще са следствията за стопанската система ", разясни Тенекеджиева.

По обявата работи Цветелин Димитров
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР