Най-яркият обект, откриван някога, е видян в далечната Вселена. Това

...
Най-яркият обект, откриван някога, е видян в далечната Вселена. Това
Коментари Харесай

Коя е най-ярката и най-гладна черна дупка, откривана някога

Най-яркият обект, откриван в миналото, е забелязан в далечната Вселена. Това е квазар - яркото ядро ​​на вселена, която се зарежда от голяма черна дупка с към 17 милиарда пъти масата на нашето Слънце.

Известен като J0529-4351, мощността на обекта беше доказана при наблюдения от огромния телескоп в Чили.

Учените, докладващи в списанието Nature Astronomy, споделят, че черната дупка има неутолим вкус, консумирайки маса, еквивалентна на едно Слънце всеки ден.

J0529-4351 в действителност е записан в данните преди доста години, само че същинската му популярност едвам в този момент е разпозната.

„ Изненадващо е, че той е останал незнаен до през днешния ден, когато към този момент знаем за един милион по-малко впечатляващи квазари. Той безусловно ни е гледал в очите до момента “, сподели Кристофър Онкен, един от астрономите от Австралийския народен университет (ANU), работещ по наблюденията на VLT.

Терминът квазар се употребява за изложение на вселена с доста интензивно и пламенно ядро. Черната дупка в центъра на такава вселена притегля материята към себе си с невероятна скорост.
Тъй като този материал се форсира към дупката, той се раздира и излъчва голямо количество светлина, толкоз доста, че даже толкоз далечен обект като J0529-4351 към момента е забележим за нас.

Излъчването на този квазар е лишило зашеметяващите 12 милиарда години, с цел да доближи детекторите на VLT. Всичко в обекта е удивително. Учените настояват, че предаваната сила прави квазара над 500 трилиона пъти по-ярък от Слънцето.

„ Цялата тази светлина идва от парещ акреционен диск, който мери седем светлинни години в диаметър. Това би трябвало да е най-големият акреционен диск във Вселената “, сподели докторантът на ANU и съавтор Самуел Лай.

Седем светлинни години е към 15 000 пъти дистанцията от Слънцето до орбитата на Нептун.

Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР