Най-впечатляващите открития през 2019 година са направени при разкопките около

...
Най-впечатляващите открития през 2019 година са направени при разкопките около
Коментари Харесай

Проф. Николай Овчаров: Граф Дракула e псувал на български

 Най-впечатляващите открития през 2019 година са направени при разкопките към огромната базилика в Пловдив. Това сподели археологът проф. Николай Овчаров. 

" Най-важното за археолога е да излезе надпис, а там излязоха цели три. В единия от тях става въпрос за едно скрито общество. Друг демонстрира нашествието на варварите. Най-интересният надпис демонстрира по какъв начин римският император Септимий Север санкционира града с санкция, която би трябвало да заплати поради това, че е поддържал неговия съперник ", описа проф. Николай Овчаров пред БТВ.

Друг забавен обект за археолога е крепостта Калето в Свищов. Тя е съществувала до началото на XIX век и в този момент за първи път се изследва от археолози. Находки там свидетелстват за наличието на Влад Цепеш, прочут като граф Дракула, в крепостта.

Граф Дракула и румънски войводи са говорили и са псували на български език, добави проф. Овчаров.

Според исторически информации през студената зима на 1461 година той стигнал по лед до Калето за своята поредна борба с османците.

" На Перперикон тази година направихме 20 години разкопки. Там нещата са още първоначално. Това са големи градове ", сподели още проф. Николай Овчаров.

Според него преди 9000 години солта е била по-скъпа от златото, тъй като предците ни доста мъчно са я добивали.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР