Най-вкусният ирландски соден хляб се комбинира отлично с канелено масло

...
Най-вкусният ирландски соден хляб се комбинира отлично с канелено масло
Коментари Харесай

Най-вкусния ирландски соден хляб

Най-вкусният ирландски соден самун се комбинира чудесно с канелено масло - разтопено масло с прибавена канела и малко захар.

Необходими Продукти

● брашно - 2 ч.ч. мрачно по желание (най - апетитен е с лидълско кафяво брашно)
● прясно мляко - 1 ч.ч.
● оцет - 2 с.л.
● захар - 1 с.л.
● сода за самун - ½ ч.л.
● сол - ½ ч.л.

Начин на подготвяне

Брашното и сухите съставки се омесват добре в огромна купа.

Отделно в дребна купа към прясното мляко се прибавя оцета и се оставя да се пресече за 15тина минути на стайна температура – млякото ще стане на парцали. В взаимозависимост от типа мляко, марката, какъв брой е прясно, ще получите друго секване и друг краен резултат. По-малко пресеченото мляко прави по-течно тесто и по-мек самун, по-пресеченото - по-сухо тесто и по-сухсоден хляб).

Млякото се прибавя към сухата примес в кладенче посредата и се бърка с дървена лъжица до приемане на мокро тесто за самун. Не се меси.

Пече се на 180 за най-малко 30 минути – до 45. Ако обичате по твърда коричка, го оставете, до момента в който не хване лек златен тен.

Бележки:

За содена питка – прибавя се брашно на око с цел да стане по-сухо тесто, което да може да застане във форма на питка върху хартия за печене сложена непосредствено на решетката на фурната (без тава). Хартията се поръсва с брашно преди да се постави питката от горната страна.

За соден самун – тавата се поръсва с брашно, не се поставя лой или хартия тъй като трансформира хляба.

Елфски секрети:

Ирландците, вярващи във феи, споделят че на хляба би трябвало да му се „ пуснат феите на открито “ (let the fairies out) което е набождане на питката/хляба с нож на няколко места по цялата повърхнина. Също по този начин към 10 минути, откакто е комплициран във фурната, на хляба се прави прорез с нож по цялата дължина, а на питката кръст през средата.

За огромен самун – удвоете съставките.

Най-вкусният ирландски соден самун се комбинира чудесно с канелено масло (разтопено масло с прибавена канела и малко захар).

Източник: recepti.gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР