Най-висшите представители на институциите на ЕС вместо на среща в

...
Най-висшите представители на институциите на ЕС вместо на среща в
Коментари Харесай

Зоран Заев: Договорът за добросъседство е оптималното споразумение с България

Най-висшите представители на институциите на Европейски Съюз вместо на среща в Брюксел, заради Covid-19, през вчерашния ден посредством няколко видеоконференции потвърдиха поддръжката си за Северна Македония и насърчиха държавното управление да продължи напъните си за промени, предава скопското електронно издание " Локално ", представено от Българска телеграфна агенция.

Премиерът Заев счита, че с България не може да се реализира по-добро съглашение от Договора за добросъседство и съдействие и изрази убеденост, че двете страни ще работят непрестанно, допустимо най-скоро, с цел да намерят решение на разликите.

В диалозите министър председателят Зоран Заев, който бе дружно с вицепремиера по европейските въпроси Никола Димитров и външния министър Буяр Османи, показаха вяра, че готовността на страната ще бъде формализирана посредством приемане на рамка за договаряния при започване на идващия месец, последвана от Първата междуправителствена конференция до края на годината.

Събеседниците чакат през идващия интервал да приключат всички мерки и хармонизации за Първата междуправителствена конференция.

" Казахме на събеседниците си, че пътят ни към Европейски Съюз няма опция и че чакаме да създадем първите последващи стъпки напълно скоро с всяка отворена глава за европейското качество на живот на нашите жители ", сподели Заев.

Заключихме, уточни той, че и двете страни са вложили доста и сме подготвени да осъществим напълно и абсолютно дневния си ред за Европейски Съюз с договарянията по главите.

" Няма да допуснем аргументи за нови отлагания, тъй като постигането на идната ни стратегическа цел за участие в Европейски Съюз е наше тържествено обвързване от името на бъдещето на страната и нейните жители. Страната ни остава ангажирана да предизвиква добросъседските връзки с непрекъснатото използване на Преспанския контракт и Договора за добросъседство с България, което донесе нова сила и способства за възобновяване на интензивността на разширението на Европейски Съюз със страните от района ", сподели Заев.

" Споразуменията с Гърция и България не са просто писмо на хартия, те се извършват във всичките им аспекти. Радвам се, че България доста постоянно загатва, че остава корав последовател на участието ни в Европейския съюз. Вярвам, че в сходство с европейските полезности и правила има решение за всичко. Ние сме фокусирани върху намирането на решение, което ще сътвори добра атмосфера за провеждането на първата междуправителствена конференция до края на годината ", сподели министър председателят Заев и добави, че решението би трябвало да бъде открито до Първата междуправителствена конференция.

По отношение на изказванията от България, външният министър Буяр Османи счита, че Скопие би трябвало да седи настрани от предизборния дискурс в София.

" Не бива да бъдем част от предизборния политически дискурс на прилежащата Република България, който има задачата по-късно нашите реакции да бъдат употребявани в границите на предизборна акция. Не мисля, че това ни служи на нас, или на добросъседските връзки и на това, което желаеме да реализираме дружно като две страни ", сподели Османи.

В рамките на видеоконференцията, Заев, Димитров и Османи са говорили с ръководителя на Европейския съвет Шарл Мишел, ръководителят на външната политика на Европейски Съюз Жозеп Борел, комисарят по разширението Оливер Вархели и ръководителя на Екологичен потенциал Давид Сасоли.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР