Най-висшите представители на Европейския съюз предупредиха Беларус, че ще носи

...
Най-висшите представители на Европейския съюз предупредиха Беларус, че ще носи
Коментари Харесай

Скандал след отклонен самолет в Минск, заточен опозиционер бил на борда

Най-висшите представители на Европейския съюз предизвестиха Беларус, че ще носи отговорност за ориста на самолетен полет, отклонен за Минск и желаеха всички пасажери да бъдат освободени.

" Ние считаме държавното управление на Беларус отговорно за сигурността на всички пасажери и на самолета, " написа в Туитър шефът на външната политика на Европейски Съюз Жозеп Борел.

We hold the government of Belarus responsable for the security of all passengers and the aircraft.
ALL passengers must be able to continue their travel immediately. (2/2)
— Josep Borrell Fontelles (@JosepBorrellF)

" Всички пасажери би трябвало да могат да продължат пътуването си неотложно ", сподели той, като изиска освобождението на заточения опозиционен деятел Роман Протасевич.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен повтори този апел.

" Всички пасажери би трябвало да могат да продължат пътуването си до Вилнюс неотложно и тяхната сигурност да бъде обезпечена ", сподели тя в обособен туит.

It is utterly unacceptable to force flight from Athens to Vilnius to land in Minsk.

ALL passengers must be able to continue their travel to Vilnius immediately and their safety ensured.

Any violation of international air transport rules must bear consequences.
— Ursula von der Leyen (@vonderleyen)

И предизвести: " Всяко нарушаване на разпоредбите за интернационален въздушен превоз би трябвало да носи последици. "

" Разследването на случая от Международната организация за гражданска авиация (ICAO) ще бъде от значително значение ", съобщи ръководителят на Европейския съвет Шарл Мишел.

Самолетът на " Райънеър " пътуващ от Атина до Вилнюс, кацна на летището в Минск след приемане от водачите на сигнал, че на борда има взривно устройство.

В ефира на литовското национално радио LRT представител на държавната компания Lietuvos oro uostai Лина Бейшене съобщи, че представителите на литовската гражданска авиация не разполагат с информация за бомба на борда на самолета и повода за кацането в Минск бил спор в полет сред един от пасажерите и член на екипажа.

Беларус би трябвало неотложно да изясни хипотетичния арест на опозиционния деятел Роман Протасевич (на снимката), откакто полетът му беше заставен да извърши спешно кацане в Минск, съобщи върховен чиновник на външното министерство на Германия.

" Нуждаем се от неотложно пояснение от държавното управление на Беларус по отношение на отклоняването на полет на " Райънеър " в границите на Европейски Съюз до Минск и хипотетичното задържане на публицист ", написа държавният секретар на външното министерство Мигел Бергер в Tуитър.

We need an immediate explanation by the Government of on the diversion of a Ryan Air flight within the EU to Minsk and the alleged detention of a journalist.
— Miguel Berger (@MiguelBergerAA)
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР