Най-висшата френска съдебна инстанция потвърди започването на съдебен процес срещу

...
Най-висшата френска съдебна инстанция потвърди започването на съдебен процес срещу
Коментари Харесай

Френският Касационен съд потвърди началото на дело срещу Саркози

Най-висшата френска правосъдна инстанция удостовери започването на правосъден развой против някогашния президент Никола Саркози за несъразмерни разноски в несполучливата му предизборна акция за президент през 2012 година, съобщи " Франс прес ".

Касационният съд отхвърли последното обжалване на Саркози за отбягване на правосъден развой за нелегално финансиране на предизборна акция, което е наказуемо с една година затвор и санкция от 3750 евро.

Бившият френски президент (2007-2012 г.) е на съд за превишаване на позволения предел за предизборни разноски с над 20 милиона евро макар предизвестията на счетоводителите от предизборния му екип през март и април 2012 година

Даването на ход на правосъдно дело против Саркози и още 13 души бе подредено през февруари 2017 година, само че през последните две години и половина това решение на по-низша правосъдна инстанция бе обжалвано на няколко пъти. Решение на Конституционния съвет през май направи съвсем неизбежно воденето на правосъдно дело против Саркози.

Бившият президент смяташе, че към този момент е бил глобен за тези действия от Конституционния съвет през 2013 година Тогава съдът го беше задължил да възвърне надхвърлената сума в предизборните разноски, което Саркози направи.

Санкцията обаче обхващаше превишаване от единствено 363 615 евро, което бе открито преди разкриването напролет на 2014 година на система от подправени фактури за прикриване на високите разноски по предизборните му срещи, проведени от информационната организация " Бигмалион ".

Досега единствено един френски държавен глава от Петата република е бил осъждан в политическо-финансово дело: умрелият в четвъртък Жак Ширак, който беше президент от 1995 до 2007 година Той беше наказан на две години затвор условно през 2011 година за фиктивни назначения в кметството на Париж, което Ширак ръководеше, преди да заеме президентския пост. /БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР