Най-високопоставените служители на Европейския съюз вчера смъмриха германския еврокомисар Гюнтер

...
Най-високопоставените служители на Европейския съюз вчера смъмриха германския еврокомисар Гюнтер
Коментари Харесай

Комисар Йотингер си навлече критики от ЕС заради изказване за кризата в Италия

Най-високопоставените чиновници на Европейския съюз през вчерашния ден смъмриха немския еврокомисар Гюнтер Йотингер за негово изявление, възприето като предизвестие към италианците да внимават кого избират, като гласоподават, съобщи ДПА.

Опитът на две евроскептични партии в Италия, спечелили най-вече гласове на изборите на 4 март, да сформират съдружно държавно управление, пропадна през уикенда. Това докара до разтърсвания на пазарите и възможност от нови избори.

В изявление за " Дойче веле " Йотингер сподели, че чака пазарите и икономическите действителности в Италия да изпратят " сигнал " на италианците да не избират нито извънредно леви, нито извънредно десни партии.

Това провокира остра реакция от страна на водача на италианската дяснонационалистическа партия Лига Матео Салвини, който писа в " Туитър ": " Лудите в Брюксел нямат позор... И това в случай че не е опасност... " Салвини съобщи, че еврокомисарят за бюджета Йотингер би трябвало да подаде оставка и го упрекна, че поучава италианците по какъв начин да гласоподават, съобщи " Ройтерс ". По думите му изявлението на Йотингер е било " заплашително " и демонстрира " немско предпочитание за надмощие и надзор ".

По този мотив през вчерашния ден ръководителят на Европейския съвет Доналд Туск в опит да ограничи негативите от думите на еврокомисаря, писа (също в " Туитър " ): " Призовавам всички евроинституции: апелирам да се почитат гласоподавателите. Ние сме там, с цел да им служим, а не да ги поучаваме ".

Председателят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер също е бил осведомен за тези " неуместни забележки ", сподели неговият представител Маргаритис Схинас. " Италианците и единствено италианците са тези, които вземат решение бъдещето на своята страна ", акцентира Схинас, като добави, че това е формалната позиция на комисията.

Тази замяна на реплики, показва ДПА, е симптом за безпокойството, породено от политическите земетресения в третата по величина стопанска система на Европейски Съюз. Мнозина се притесняват, че трусовете в Италия могат да налеят масло в огъня на евроскептичните придвижвания и даже да заплашат единната евровалута. /БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР