Най-високият връх у нас – Мусала, да носи името на

...
Най-високият връх у нас – Мусала, да носи името на
Коментари Харесай

НФСБ пишат на президента, искат прекръстване на вр. Мусала

Най-високият връх у нас – Мусала, да носи името на Свети Иван Рилски, оферират от НФСБ. Партията на Валери Симеонов е изпратила предложение за преименуването до президента Румен Радев. То е подписано от народните представители Валери Симеонов, Борис Ячев и Христиан Митев които показват, че от годините на турското иго на територията на Република България са останали голям брой турско-арабски топоними, само че процесът по преименуването им у нас не е доведен до край.

" Смяната на турско-арабските имена с български постоянно са се употребили с поддръжката на българските жители през годините ", казват Симеонов и сътрудниците му от НФСБ. Според тях именно президентът на Република България, поради пълномощието, което му дава Конституцията в член 98, т. 13 да наименува обекти с национално значение и обитаеми места, би трябвало да бъде основател и да е водещ фактор за продължение на започнатото от дедите ни преименуване на останалите турско-арабски наименования.

" Връх Мусала е най-високият в България и на Балканския полуостров, само че неговото название е непознато, неясно и несвоевременно за българските жители ", настояват патриотите. " Историческата просвета досега не може да назове първичното име на върха отпреди османското завладяване, с цел да бъде възобновено то. В подножието на върха се намира Рилската света обител, цитадела на българщината, отдадена на безконечния небесен покровител и покровител на българския народ Свети Иван Рилски. Затова, няма нищо по-естествено от това върхът да бъде преименуван с неговото име ", декларират от НФСБ.

Идеята за преименуване на най-високия български връх не е нова. Предложения за прекръстване и то, навръх Св. Иван Рилски в годините са идвали основно по линия на " Атака ". Първо водачът ѝ Волен Сидеров изиска промяна на името от тогавашния президент Росен Плевнелиев, а по-късно, преди 2 години със същото предложие излезе и шефът на Софийска област Илиян Тодоров, също от " Атака ", който изпрати писмо до президента Румен Радев.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР