Най-високият връх у нас – , да носи името на

...
Най-високият връх у нас – , да носи името на
Коментари Харесай

Валери Симеонов иска да прекръсти връх Мусала на Св.Иван Рилски

Най-високият връх у нас –, да носи името на, оферират от НФСБ. В предложение до президента народните представители, Борис Ячев и Христиан Митев показват, че от годините на турското иго на територията на Република България са останали голям брой турско-арабски топоними, само че процесът по преименуването им у нас не е доведен до край.
Смяната на турско-арабските имена с български постоянно са се употребили с поддръжката на българските жители през годините, акцентират Симеонов и сътрудниците му от НФСБ. По думите им точно президентът на Република България, поради пълномощието, което му дава Конституцията в член 98, т. 13 да наименува обекти с национално значение и обитаеми места, би трябвало да бъде основател и да е водещ фактор за продължение на започнатото от дедите ни преименуване на останалите турско-арабски наименования.
 Валери Симеонов твърди, че с Марешки и Воля се сближавали от година и половина Валери Симеонов твърди, че с Марешки и " Воля " се сближавали от година и половина
" Обединен неуспех ", " политически проститутки ", " прав сте единствено за едно - че тук няма място за политически " п ", " господин Симеонов, откакто година..
Връх Мусала е най-високият в България и на Балканския полуостров, само че неговото название е непознато, неясно и несвоевременно за българските жители. Историческата просвета досега не може да назове първичното име на върха отпреди османското завладяване, с цел да бъде възобновено то. В подножието на върха се намира Рилската света обител, цитадела на българщината, отдадена на безконечния небесен покровител и покровител на българския народ Свети Иван Рилски. Затова, няма нищо по-естествено от това върхът да бъде преименуван с неговото име.
НФСБ слагат този въпрос още на 31 май 2017г., само че през август получават негативен отговор. Повторно на 05 март 2020г. сезират президента, само че не получават отговор. Аргументите за отхвърли са възможните компликации, свързани с смяната на географски, топографски, кадастрални и други карти.
От НФСБ обаче напомнят на президента Радев, че като общински съветници в Бургас те прокарват решение за смяна на всички турско-арабски топоними на местности, макар причините „ срещу “, които са аналогични на президентските. Практиката демонстрира, че новите звучни български наименования са признати задушевно от обществеността на града и не провокират никакви проблеми, свързани с отразяване на измененията в кадастъра или с практикуване на правото на благосъстоятелност.
„ В случая с преименуването на връх Мусала такива проблеми не съществуват и промяната на името не би провокирала каквито и да било съпътстващи проблеми още повече, че става въпрос за изключителна държавна благосъстоятелност според член 18 от Конституцията на Република България “, показват Валери Симеонов и сътрудниците му Борис Ячев и Христиан Митев.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР