Най-високият червен код за опасно горещо време е обявен за

...
Най-високият червен код за опасно горещо време е обявен за
Коментари Харесай

Червен код за опасни горещини до 42 градуса - вижте къде

Най-високият червен код за рисково горещо време е разгласен за три области в Северна България – това са областите Плевен, Русе и Велико Търново . Там се чака термометрите да са над 40 градуса.

От Националния институт по метеорология и хидрология предизвестяват за температури до 42 градуса . Заради рисковите жеги лекарите предлагат да не се излиза на открито в часовете сред 11:00 и 19:00 часа.

През годините, огромна част от върховете за най-високи температурни стойности през лятото в страната ни са регистрирани в Русе. Въпреки това, русенци не помнят да е било толкоз горещо.

Десети ден доброволци към Младежкия Червен кръст в Русе раздават бутилирана вода и поучават хората по какъв начин да се предпазят от жегата. Специалистите припомнят, че най-рисковите групи са дребните деца, бременните дами и възрастните хора.

" Хубаво е постоянно в себе си да носим вода. Винаги да търсим сенчестите места и най-важното, което споделяме на хората даже и дребни признаци да усетят - някакво неразположение, възприятие на световъртеж, температурната разлика от на открито и вътре не би трябвало да е повече от 7-8 градуса ", изясни Антоанета Ябанозова, шеф на БЧК-Русе.

Заради високите температури, в три сектора на територията на региона е въведено ограничаване на тежкотоварния трафик над 20 тона сред 13 и 21 часа. Целта е да се избегнат деформации на асфалтовата настилка.

Цели 18 области в останалата част от страната са с оранжев код поради горещото време, където температурите ще са към 39-41 градуса .

Само в Софийска, Пернишка, Смолянска област, София-град и по Черноморието е разгласен жълт код за високи температури – сред 35 и 38 градуса .


Последвайте ни във и
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР