Най-високия връх във Франция Монблан се е свил с над

...
Най-високия връх във Франция Монблан се е свил с над
Коментари Харесай

Монблан се е смалил с над два метра за две години

Най-високия връх във Франция Монблан се е свил с над два метра през последните две години, оповестиха откриватели, измервайки алпийския връх на 4805,59 метра.

Спадът от 2,22 метра може да се дължи на по-малко превалявания през лятото, сподели Жан де Гарет, основен експерт в департамента От-Савой в югоизточна Франция.

„ Монблан може да бъде доста по-висок след две години, когато бъде последващо премерване “, добави той.

Скалистият връх на планината е висок 4792 метра над морското ниво, само че дебелата му завивка от лед и сняг варира от година на година според от вятъра и времето.

Изследователите го мерят на всеки две години от 2001г. насам, надявайки се да съберат информация за въздействието на изменението на климата върху Алпите.

Но „ ние събираме данните за бъдещите генерации, не сме тук, с цел да ги интерпретираме, оставяме това на учените “, акцентира Де Гарет.

Около 20 души изкачиха планината в средата на септември, с цел да извършат измервания в продължение на няколко дни, разграничени на осем групи, оборудвани с високотехнологични принадлежности и – за първи път – дрон.

„ Научихме доста от тези измервателни акции: знаем, че върхът непрекъснато се трансформира по височина и позиция, с до пет метра “, означи Де Гарет.

Източник: БГНЕС

 
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР