Най-високите температури през септември у нас ще бъдат между 30

...
Най-високите температури през септември у нас ще бъдат между 30
Коментари Харесай

Неусетно, но неизбежно: Есента иде! От 3° до 35° градуса през сетември

Най-високите температури през септември у нас ще бъдат сред 30 и 35 градуса, а най-ниските - сред 3 и 8 градуса, по-високи ще са температурите по Черноморието. Това заяви за Българска телеграфна агенция Красимир Стоев - синоптик в Националния институт по метеорология и хидрология /НИМХ/. По думите му, тази година през септември се чака междинните месечни температури да бъдат към нормата, която за равнините е сред 18 и 21 градуса, за високите полета - сред 15 и 17 градуса, а за планините - сред 3 и 8 градуса.

Месечната сума на преваляванията ще бъде към и над нормата, която за равнините е сред 30 и 50 литра на квадратен метър, а за планинските и припланинските региони - от 50 до 80 литра на квадратен метър. През първото десетдневие от септември температурите, в по-голямата част от страната, ще бъдат към и под нормата. В началото на интервала през страната ще премине леден атмосферен фронт и на доста места от запад на изток ще превали и прегърми. Относително умерено ще бъде времето към 3-4 септември. През идващите дни до края на десетдневието през страната ще минават атмосферни разстройства и на доста места ще има превалявания.
 Времето на следващия ден - 1 септември Времето на следващия ден - 1 септември
В сряда вятърът от запад-северозапад ще се усили и температурите още веднъж ще стартират да се намаляват. По преминаващия фронт, тук-там от...

През второто десетдневие температурите ще се покачат и ще бъдат близки и малко по-високи от нормалните. През множеството дни от интервала времето ще е най-вече слънчево. Вероятност за прекосяване на атмосферни разстройства има към 13 септември и в края на десетдневието, когато се чака тук-там ще превали дъжд. Температурите релативно ще се намалят.

През третото десетдневие температурите постепенно ще се намаляват. Вероятност за прекосяване на атмосферни разстройства с превалявания има към 22 септември, 25 септември и през последните дни от интервала. През втората половина от интервала по високите полета на Западна България ще се образуват първите слани. В климатичната информация на Национален институт по метеорология и хидрология се показва, че през септември отслабва интензивността на атмосферната циркулация над Европа заради намаляването на топлинните разлики сред океана и сушата. Това е причина за увеличаване на климатичното засушаване в нашата страна. Макар и рядко в някои години преваляванията надвишават неколкократно месечните правила. Обикновено облачните дни са от 2 до 6, а тези с дъжд - към 4. Измервани са извънредно високи температури - към 40 градуса, само че през втората половина от месеца има условия за слани във високите полета.

Астрономическата информация демонстрира, че при започване на септември слънцето в София изгрява в 6 часа и 51 минути, и залязва в 20 часа и 01 минути. Продължителността на деня е 13 часа и 10 минути. В края на месеца слънцето изгрява в 7 часа и 23 минути, а залязва в 19.00 часа и 10 минути. Продължителността на деня е 11 часа и 47 минути. Фазите на луната през месеца са: на 7 септември - новолуние, на 13 - първа четвърт, на 21 - пълнолуние, а на 29 септември е последна четвърт.

Още от ОБЩЕСТВО:

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР