Най-високите температури през месец май ще са между 28 и

...
Най-високите температури през месец май ще са между 28 и
Коментари Харесай

Времето през май: С температура до 33 градуса, но и с дъжд

Най-високите температури през месец май ще са сред 28 и 33 градуса, заяви за Българска телеграфна агенция Марияна Попова, синоптик в Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ). Най-ниските ще са сред 3 и 8 градуса.

През май се чака междинната месечна температура да бъде към нормата, която в по-голямата част от страната е сред 16 и 19 градуса. По Черноморието и във високите полета - 15-16 градуса, а в планините - от 2-5 градуса по високите елементи над 2000 метра и до 12-14 градуса в по-ниските елементи.

В по-голямата част от страната приблизително месечната сума на преваляванията ще бъде към нормата. Месецът ще стартира без превалявания и с високи температури. Дневните ще са към, а на обособени места даже над 30 градуса.

Промяна ще настъпи към 3-4 май . Вятърът ще се ориентира от северозапад, ще се усили и с него ще стартира да нахлува относително леден въздух. В доста региони ще се развива купеста, в следобедните часове и до среднощ - и по-мощна купесто-дъждовна облачност.

Снимка: БГНЕС

Има нараснала възможност за краткотрайни превалявания, съпроводени с гръмотевични стихии, вероятни са местни интензивни феномени. Температурите ще се намалят - изначало дневните, а към средата на първото десетдневие и минималните. Впоследствие се чака кратковременно усъвършенстване на времето и стопляне. Ще бъде най-вече слънчево. Купеста облачност ще се развива над планинските региони, само че единствено на обособени места ще превали и прегърми.

В края на първото и началото на второто десетдневие още веднъж на доста места ще има превалявания и гръмотевични стихии.

През множеството дни от второто десетдневие температурите ще бъдат близки до нормалните. Ще доминира слънчево време, в следобедните часове с развиване на купеста облачност, тук-там ще има и валежи, съпроводени от гръмотевични стихии. С по-голям обсег ще са явленията първоначално в края на десетдневието.

Снимка: БГНЕС

В началото на третото десетдневие вероятността за превалявания краткотрайно ще намалее. Температурите едва ще се покачат и отново ще са близки до нормалните. След 22-23 май въздушната маса над страната ще става все по-неустойчива.

Слънчеви часове ще има преди обяд. След обяд и до среднощ ще се развива купесто-дъждовна облачност и на доста места ще има краткотрайни, интензивни превалявания, гръмотевични стихии и градушки.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР