Най-високите приливи в Европа дебнат туристите на Сен Мало, Франция,

...
Най-високите приливи в Европа дебнат туристите на Сен Мало, Франция,
Коментари Харесай

Ето защо французите хвърлят бутилки с вино в морето

Най-високите приливи в Европа дебнат туристите на Сен Мало, Франция, и мият средновековните гранитни стени и настилки. Но малонците ги одобряват с наслада. Те постоянно са били обвързани с измененията в морето.

Градът е основан през 1 век пр. Хр. и се намира на северния бряг, където река Ренс се влива в Ла Манша.

„ Когато съм в Сен Мало, дори да не съм до водата, пак мога да я усетя “, казва Яник Од, местен сомелиер и търговец на вино. „ Знам, че е ей там, че е винаги наблизо. “

Преди 15 години, при пътешествие с лодка заедно с приятели, Од се влюбва в морето. „ Бяхме един рибар, един моряк, един ресторантьор и аз – сомелиер. Един от нас очакваше дете и ни каза: „ Чуйте, ще сложа няколко бутилки вино под водата, за да отбележа рождението на сина си. “ Аз му отговорих, че мога да го организирам, ако желае. “

Да отделиш няколко бутилки вино да отлежават по повод рождението на дете е обичайно за ценителите на виното, но никъде другаде бутилките не се оставят в солена морска вода.



Това, което започва като екстравагантна идея, с 12 броя Fiefs Vendéens, днес е l’Immersion (Потапянето) – ежегодна традиция и национален феномен.
Има поезия в това да отлежаваш такава напитка във водите на град, който е толкова горд с морето си. Сен Мало става известен с това, че е едно от главните пристанища при търговията с подправки. През 1590 година градът дори обявява независимост от Франция, за да предпази търговията от Религиозните войни. Мотото им е „ Не французин, не бретонец, а малонец “. Въпреки, че републиката трае само 3 години, индивидуалният самостоятелен дух все още е пуснал котва там.

Всяка година през първата седмица на юни, около 100 гурмани и сомелиери от цяла Франция си купуват билети, за да се насладят на събитието, туристи също идват. То започва със самото Потапяне – Яник Од и екипа му натоварват рибарска лодка със 700 вина под сянката на Tour Solidor, кула от 14 век, построена да пази реката. Бутилките се нареждат в дървени кутии с дупки, за да може водата да ги облива през целия им едногодишен престой.

Водолаз смъква бутилките до дълбочина от 15 метра и ги завръзва, но не стегнато, за да могат да се движат с морето. След това измъква виното от миналата година. Всички могат да видят какво преживяват за една година заради залепналата по тях морска флора и фауна.



След дегустацията всички, закупили билети за l’Immersion, се отправят на обиколка през Сезамбр, малко незаселено парченце пясък, което е служило за немска морска батарея по време на Втората световна война. Известна част от него е оградено с бодлива тел, защото все още не е изчистено от мини, но от безопасната му страна гледката е прекрасна и много подходяща за пира с вино и морски деликатеси. „ Това е малко по-рокендрол частта, където всички се забавляват “, обяснява Од.

Събитието не е просто дегустация на вино, а празнуване на връзката между малонците и морето. „ Така сме закърмени и не можем да живеем по друг начин. Намираме морето във всичко – и в изкуството, и в храната, в дегустацията на вино, скариди, в мидите, в рибата, която хващаме, в пролетни зеленчуци. Тук имаме всичко. Наистина имаме всичко. “
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР