Най-високата температура, регистрирана някога в Арктика, беше официално потвърдена от

...
Най-високата температура, регистрирана някога в Арктика, беше официално потвърдена от
Коментари Харесай

ООН потвърди: Измериха най-високата досега температура на Арктика

Най-високата температура, записана в миналото в Арктика, беше публично доказана от Световната метеорологична организация на Обединените народи /СМО/.
За случая бяха алармирани редица организации и държавни управления за изменението на климата.
Температура от 38 градуса по Целзий, по-подходяща за средиземноморския климат, бе записана в сибирския град Верхоянск през юни 2020 година Всъщност температурите в района като цяло през това лято бяха приблизително с 10 градуса над естествените, се споделя в изказване на СМО.
„ Този нов арктически връх е едно от поредицата наблюдения, които бият паника за нашия изменящ се климат “, споделя Петери Таалас, общоприет секретар на СМО.
СМО съобщи, че рисковата горещина е „ по-подходяща за Средиземно море, в сравнение с за Арктика “ и че горещата вълна е основен фактор за „ разпалването на опустошителни пожари, провокира голяма загуба на морски лед и играе съществена роля през 2020 година, като е една от трите най-топли години откогато се води статистиката “.
Според данни, взети от Руската организация по горите, горските пожари в Сибир са най-тежките в историята, като са унищожили повърхност от повече от 18.6 милиона хектара гори единствено през 2021 година Димът от големия пъкъл стигна даже до Северния полюс.
Верхоянск се намира на към 115 километра северно от Арктическия кръг и неговата метеорологична станция прави температурни записи от 1885 година Безпрецедентният връх принуди организацията да сътвори нова категория за наблюдаване на рискови метеорологични условия единствено за Арктическия кръг - „ най-високата записана температура “.
Арктика се нагрява със скорост над два пъти по-висока от междинната за света, което предизвиква някои рискови промени в климата. Те включват рекорден брой пожари, породени от изгарянето на богат на въглерод торф, топенето на някои от най-дебелите ледове в Арктика и размразяването на вековни ледове, което може да освободи радиоактивни боклуци и да разсъни антични спящи вируси.
Учените даже предизвестиха, че покачващите се температури в Арктика могат да доведат до гибелта на полярната мечка до края на този век. Повишените температури също водят до повишаване на броя на хибрида гризли-полярна мечка, наречена "пизли " мечка.
Арктика не е единствената част на света, която е претърпяла рекордни температури. През 2020 година Антарктида също реализира нов температурен връх, маркиран в аржентинската база Есперанса, от 18.3 C предходната година. И тази година в Сиракуза, Италия, бе записва температура от 48.8 C - най-високата записана температура в европейската история.
Долината на гибелта в Калифорния също претърпя съвсем рекордна горещина това лято, когато живакът доближи 54.4 C. Рекордът досега се държи от Кебили, Тунис, с температура от 55 градуса по Целзий, записана на 7 юли 1931 г.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР