Най-високата санкция, която се налага на нередовни пътници в градския

...
Най-високата санкция, която се налага на нередовни пътници в градския
Коментари Харесай

София намалява глобата за гратисчии в транспорта

Най-високата глоба, която се постанова на нередовни пасажери в градския превоз в София, ще бъде понижена четири пъти, защото от повече от година е противозаконна. Предвижда се пасажерите, които не си платят санкцията в транспортното средство, а получат наказателно разпореждане, да заплащат 50 лв. вместо сегашните 200 лв..

В същото време остава опцията контрольорите да продават " углавен " билет на гратисчиите за 40 лв., който им дава опция да продължат пътуването си.

Намалението на високата санкция ще бъде препоръчано в новата разпоредба за превоза в София, която следва да бъде импортирана в Столичния общински съвет от болшинството от ГЕРБ. В нея ще бъде регламентирано пътуването с нощен градски превоз, който би трябвало да бъде пуснат от пролетта http://www.mediapool.bg/noshtni-avtobusi-tragvat-v-sofiya-ot-proletta-news274662.html. Билетът за него ще е 2 лв. за всички нощни линии.

Законна санкция

Глобата от 200 лв., която се постанова на нередовни пасажери, отказали да си купят билет от 40 лв. в даденото транспортно средство, от повече от година е противозаконна, стана ясно от обясненията на съветниците Зафир Зарков, Екатерина Йорданова и на шефа на Центъра за градска подвижност (ЦГМ) Христиан Петров. Размерът ѝ не дава отговор на оптималната глоба за пасажери без билет в градския превоз, съгласно Закона за автомобилните транспорти.

В началото на предходната година депутатите взеха решение глобите за такива клиенти да са сред 10 лв. и 50 лв.. Промяна на разпоредбите в София обаче се предлага чак в този момент. Не е ясно каква е събираемостта на санкциите от 200 лв., само че по думите на шефа на ЦГМ огромна част от обжалваните актове падат в съда.

2 лв. за нощен превоз

В новата разпоредба за превоза в София ще бъде регламентирано и въвеждането на нощен градски превоз. Предвижда се той да тръгне пробно от пролетта. През нощта ще се движат специфични линии, които да свързват кварталите на града и да пресичат маршрутите си в центъра. Движението на рейсовете по тях би трябвало да е синхорнизирано, с цел да може пасажерите да сменят линиите при пресечните им точки.

Все още не е ясно какъв брой тъкмо ще са нощните направления, само че ще се предложи за тях да се заплаща билет от 2 лв., който да важи за всички нощни автобуси. Н тях няма да може да се пътува с абонаментни карти, а работното време ще е от 24 часа до 4 часа.

Електронни билети

Друга оригиналност в наредбата ще са електронните билети за пътешестване в рейсовете, трамваите, тролеите и метрото в София. Те би трябвало да бъдат въведени след създаването на е-системата за таксуване, за която сега тече социална поръчка. Кога ще бъде определен реализатор не е ясно, защото процедурата се бави от поредност обжалвания на всеки акт по нея. В момента работата по поръчката за 88 млн. лв. е спряна за следващ път поради атакуването ѝ пред Комисията за защита на конкуренцията

С създаването на новата билет система се планува билети да могат да се купуват през уебсайт или мобилно приложение, а пасажерите да могат да удостоверяват, че имат билет с мобилния си телефон. Хартиените билети и съществуващите сега карти ще останат и след въвеждането на електронните билети.

В наредбата се регламентира и съществуването на така наречен зелен билет от 1 лев за цялата мрежа за ден, който се продава в дни с доста замърсен въздух. Той беше въведен с проекта за деяние на общината при прекалено замърсяване и даже един път влезе в деяние. Освен него се планува и основаването на бял билет за безвъзмезден градски превоз. Такъв обаче ще се продава, в случай че Народното събрание вкара екостикери за колите и даде опция на кмета на София да не разрешава придвижването на по-замърсяващите коли.

Багажът пътува гратис

Купуването на билети за огромните багажи ще отпадне, плануват новите текстове на наредбата http://www.mediapool.bg/i-golemite-bagazhi-mozhe-da-se-vozyat-bezplatno-v-sofiyskiya-gradski-transport-news275712.html. Ограничение за чантите и куфарите, които човек може да транспортира в превоза, няма да има. Един пасажер ще може да качи гратис в транспортните средства колкото багаж може да носи.

В момента хората с куфари със общ брой на трите измерения над 140 см би трябвало да дупчат по два билета. Туристите обаче всеобщо не са осведомени с това условие и постоянно биват глобявани, че возят огромни багажи гратис.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР