Най-високата от десетилетия инфлация и последиците от войната в Украйна

...
Най-високата от десетилетия инфлация и последиците от войната в Украйна
Коментари Харесай

Европейските компании съкращават хиляди работни места

Най-високата от десетилетия инфлация и последствията от войната в Украйна принудиха фирмите в цяла Европа през последните месеци да стартират да редуцират личен състав или да замразят наемането на нови чиновници.

Ройтерс обобщава по браншове информация за някои от фирмите, оповестили съкращения от декември насам:

АВТОМОБИЛОСТРОЕНЕ

" Мишлен " (Michelin) : производителят на гуми разгласи през декември, че възнамерява да редуцира до 1600 работни места във Франция. Това въпреки всичко е по-малко от първичния проект, който предвиждаше отпадане на 2300 работни места под формата на доброволни съкращения, защото се стреми да резервира производството.

" Стелантис " (Stellantis) : Производителят на коли се споразумя със синдикатите в през февруари да редуцира до 2000 служащи в италианските си предприятия посредством доброволни съкращения.

" Волво " (Volvo) : Шведската група съобщи през март, че ще преструктурира европейското си произвеждане на рейсове, което ще докара до редуциране на 1600 работни места.

ПРОМИШЛЕНОСТ И МАШИНОСТРОЕНЕ

" Бритиш стийл " (British Steel) : компанията, която е китайска благосъстоятелност, заяви на 22 февруари, че може да редуцира до 260 работни места, откакто разгласи плануваното закриване на коксовите си пещи в Северна Англия.

" КОНЕ " (KONE) : Финландският производител на асансьори разгласи на 26 януари, че ще понижи броя на чиновниците си с 1000, в това число 150 във Финландия.

ХРАНИТЕЛНИ СТОКИ, ТЪРГОВИЯ НА ДРЕБНО И ПОТРЕБИТЕЛСКИ СТОКИ

" Диливъру " (Deliveroo) : Британската компания за доставка на храна заяви на 9 февруари, че ще редуцира към 9 % от работната си мощ, или 350 позиции.

" Сейнсбърис " (Sainsbury`s) : Британската група супермаркети възнамерява да консолидира пет съществуващи магазина " Сейнсбърис " и " Аргос " (Argos) в три, като до 2026 година ще бъдат закрити два от тях, което ще засегне 1400 служащи.

" Заландо " (Zalando) : Германският онлайн портал за търговия с фешън артикули заяви на 21 февруари, че ще редуцира стотици работни места в цялата компания, акцентирайки като причина несъразмерното разгръщане в някои области и по-трудната икономическа среда.

ТЕХНОЛОГИИ

" Ериксон " (Ericsson) : Производителят на телекомуникационно съоръжение ще редуцира 8500 чиновници в международен мащаб като част от проекта си за понижаване на разноските, бе обявено във вътрешна бележка.

" Лоджитек " (Logitech) : Производителят на клавиатури, уебкамери и други компютърни аксесоари ще редуцира към 300 души в границите на световна акция.

" Филипс " (Philips) : Холандският производител на здравно съоръжение на 30 януари съобщи, че ще редуцира 6000 работни места, с цел да противодейства на спадащите продажби.

САП (SAP) : Германската софтуерна компания съобщи на 26 януари, че възнамерява да редуцира 3000 работни места, което съставлява 2,5 % от световната й работна мощ, с цел да понижи разноските си и да се концентрира върху бизнеса си с облачни услуги.

" Телеком Италия " (telecom Italia) : Групата се стреми да редуцира до 2000 работни места в Италия посредством непринудено ранно пенсиониране, оповестиха източници през март.

" Водафон " (Vodafone) : Британският телекомуникационен колос заяви на 13 март, че възнамерява да редуцира 1000 работни места в Италия - съвсем една пета от от общия брой на чиновниците му в страната.

ДРУГИ

БАСФ (BASF) : Германският производител на химикали съобщи на 24 февруари, че ще редуцира 2600 работни места, с цел да усъвършенства конкурентоспособността си, предупреждавайки в същото време за предстоящ по-нататъшен спад на приходите заради увеличаващите се разноски.

" Грифолс " (Grifols) : Испанската фармацевтична компания съобщи на 15 февруари, че ще редуцира към 2300 чиновници, или 8,5 % от личния състав си в международен мащаб, на фона на преразглеждане на тактиката, целящо да реализира годишни икономии в размер на към 400 млн. евро.

Източник:БТА

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР