Най-високата от десетилетия инфлация и последиците от войната в Украйна

...
Най-високата от десетилетия инфлация и последиците от войната в Украйна
Коментари Харесай

Кризата е тук, десетки хиляди остават без работа

Най-високата от десетилетия инфлация и последствията от войната в Украйна принудиха фирмите в цяла Европа през последните месеци да стартират да редуцират личен състав или да замразят заплати и наемането на нови чиновници, написа Българска телеграфна агенция.
 Ройтерс обобщава по браншове информация за някои от фирмите, оповестили съкращения от декември насам:

Автомобилостроене

" Мишлен " (Michelin): производителят на гуми разгласи през декември, че възнамерява да редуцира до 1600 работни места във Франция. Това въпреки всичко е по-малко от първичния проект, който предвиждаше отпадане на 2300 работни места под формата на доброволни съкращения, защото се стреми да резервира производството.
" Стелантис " (Stellantis): Производителят на коли се споразумя със синдикатите в през февруари да редуцира до 2000 служащи в италианските си предприятия посредством доброволни съкращения.
" Волво " (Volvo): Шведската група съобщи през март, че ще преструктурира европейското си произвеждане на рейсове, което ще докара до редуциране на 1600 работни места.

Промишленост и машиностроене

" Бритиш стийл " (British Steel): компанията, която е китайска благосъстоятелност, заяви на 22 февруари, че може да редуцира до 260 работни места, откакто разгласи плануваното закриване на коксовите си пещи в Северна Англия.
" КОНЕ " (KONE): Финландският производител на асансьори разгласи на 26 януари, че ще понижи броя на чиновниците си с 1000, в това число 150 във Финландия.

Хранителни артикули, търговия на дребно и потребителски артикули

" Диливъру " (Deliveroo): Британската компания за доставка на храна заяви на 9 февруари, че ще редуцира към 9 % от работната си мощ, или 350 позиции.
" Сейнсбърис " (Sainsbury`s): Британската група супермаркети възнамерява да консолидира пет съществуващи магазина " Сейнсбърис " и " Аргос " (Argos) в три, като до 2026 година ще бъдат закрити два от тях, което ще засегне 1400 служащи.
" Заландо " (Zalando): Германският онлайн портал за търговия с фешън артикули заяви на 21 февруари, че ще редуцира стотици работни места в цялата компания, акцентирайки като причина несъразмерното разгръщане в някои области и по-трудната икономическа среда.

Технологии

Шведският производител на мрежово съоръжение Ericsson разгласи, че счита да понижи броя на чиновниците на вътрешния си пазар с 1400 след договаряния със синдикатите. Съкратените в международен мащаб ще са 8500
" Ериксон " (Ericsson): Производителят на телекомуникационно съоръжение ще редуцира 8500 чиновници в международен мащаб като част от проекта си за понижаване на разноските, бе обявено във вътрешна бележка.
" Лоджитек " (Logitech): Производителят на клавиатури, уебкамери и други компютърни аксесоари ще редуцира към 300 души в границите на световна акция.
" Филипс " (Philips): Холандският производител на здравно съоръжение на 30 януари съобщи, че ще редуцира 6000 работни места, с цел да противодейства на спадащите продажби.
САП (SAP): Германската софтуерна компания съобщи на 26 януари, че възнамерява да редуцира 3000 работни места, което съставлява 2,5 % от световната й работна мощ, с цел да понижи разноските си и да се концентрира върху бизнеса си с облачни услуги.
" Телеком Италия " (Тelecom Italia): Групата се стреми да редуцира до 2000 работни места в Италия посредством непринудено ранно пенсиониране, оповестиха източници през март.
" Водафон " (Vodafone): Британският телекомуникационен колос заяви на 13 март, че възнамерява да редуцира 1000 работни места в Италия - съвсем една пета от от общия брой на чиновниците му в страната.

Други браншове

БАСФ (BASF): Германският производител на химикали съобщи на 24 февруари, че ще редуцира 2600 работни места, с цел да усъвършенства конкурентоспособността си, предупреждавайки в същото време за предстоящ по-нататъшен спад на приходите заради увеличаващите се разноски.
" Грифолс " (Grifols): Испанската фармацевтична компания съобщи на 15 февруари, че ще редуцира към 2300 чиновници, или 8,5 % от личния състав си в международен мащаб, на фона на преразглеждане на тактиката, целящо да реализира годишни икономии в размер на към 400 млн. евро.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР