Най-висока заболеваемост от грип има в Софийска област, в областите

...
Най-висока заболеваемост от грип има в Софийска област, в областите
Коментари Харесай

Проф. Ива Христова: Тази седмица не се очаква обявяване на грипна епидемия в София

Най-висока заболеваемост от грип има в Софийска област, в областите Габрово и Благоевград. Това сподели на брифинг проф. Ива Христова, шеф на Националния център по заразни и паразитни заболявания (НЦЗПБ).

По думите ѝ за тази седмица не се чака да бъде оповестена грипна зараза за София град. В столицата стойностите на заболеваемост от грип са под междинните за страната.

" В София заболеваемостта се покачва с 30-40 на 100 всяка седмица по отношение на предходната ", добави тя.

В момента междинната заболеваемост в страната е 197 на 10 хиляди души население и над половината от областите са с над междинната за страната. В област Габрово заболеваемостта от грип е 540 на 10 хиляди, уточни оше проф. Христова.

Въпреки оповестената грипна зараза в Габрово, равнището на заболеваемост се покачва, аналогична е обстановката и в Софийска област. Влошава се обстановката в област Благоевград, където към момента не е оповестена грипна зараза.

Тежко остава ситуацията в областите Пазарджик, Пловдив, утежнява се обстановката и в област Враца.

В Източна България заболеваемостта от грип понижава, в Централна България бушува с цялостна мощ, като последователно се засягат разнообразни области в Западна България, разяснява шефът на НЦЗПБ.

Заболеваемостта от COVID-19 е на най-ниските равнища, които сме имали и продължава да спада, добави проф. Христова.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР