Най-висока степен на лавинна опасност има в Осоговската планина, предупреждават

...
Най-висока степен на лавинна опасност има в Осоговската планина, предупреждават
Коментари Харесай

Най-висока степен на лавинна опасност за Осоговската планина

Най-висока степен на лавинна заплаха има в Осоговската планина, предизвестяват от Планинска избавителна служба- Кюстендил. На места снегът доближава над 1 метър. Осоговската планина е първата в страната, която през 1960 година е назначен планински избавител, който да следи лавините. Такива в планината и все още падат всяка година, само че отвън туристическите маршрутите.
 Осогово
„ Препоръката ни е в случай че се движат по маршрута към връх Руен, да се употребява единствено билната маркировка и билния път. Туристическият зимен път, който е няма заплаха човек да попадне на лавина. Има извънредно доста лавиноопасни места. Лавината от предходната седмица е била провокирана от хора с моторни шейни, т.е. тя е била провокирана от човешки фактор ”, съобщи Огнян Кузманов от ППС- Кюстендил.
Той предлага в планината,ако желаете да минете даден маршрут, той да бъде минат и през лятото, с цел да не бъдете сюрпризирани.
 Осогово
„ Туристите, които желаят да минават по направления в планината,  трябва да носят снегоходки, лавинна сонда, лопата и Пипс. Единственият метод да се оказва помощ при лавина, това е другарската помощ. Другото, което е належащо в планината, това са котки и пикел. В раницата би трябвало да имате топли облекла, термос с чай и спален чувал в случай че ще се приспива ”, добави Кузманов.
 Осогово
ППС има приложение за смарт телефони, което разрешава в случай че екскурзиант се изгуби и има смарт телефон да може да изпрати GPS координати.
 Осогово
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР