Най-висока е в Монтана - 14,44%, а най-ниска във Варна

...
Най-висока е в Монтана - 14,44%, а най-ниска във Варна
Коментари Харесай

ЦИК: С общо 35 машини не се гласува, най-активни са избирателите...

Най-висока е в Монтана - 14,44%, а най-ниска във Варна - 5,25 %.

 

Изборният ден стартира обикновено в цялата страна и отвън страната. Всички изборни пространства са открити, всички изборни секции работят, съобщи Росица Матева, заместник-председател и представител на ЦИК.

 

В ЦИК към 11:40 часа са постъпили 11 сигнала.

 

„ Гласуването стартира обикновено. И в страната, и отвън нея има членове на секционните изборни комисии, които не са се явили. В страната Районните изборни комисии (РИК) назначават от аварийните часове и не престават работата си. Извън страната ЦИК следва да вземе решение по предложение на Министерство на външните работи да бъдат попълнени местата в тези секции, в които не са се явили членове ”, сподели Матева.

„ В ЦИК към 11.40 са постъпили 11 сигнала. Те са от компетентността на регионите изборни комисии и са препратени към тях, с цел да вземат ограничения и да се произнесат. В ЦИК са останали за разглеждане 3 сигнала, 2 от които са за пропаганди в малките екрани. Изисквана е информация от Съвет за електронни медии, следва ЦИК да се произнесе. Има сигнал за сниман избор, за това, че студент не е позволен да гласоподава. Те са изпратени по подготвеност ”, изясни още представителят на ЦИК.

 

„ Към 11.40 ч. постъпиха решения на районни изборни комисии, с които е прекратено гласуването с общо 35 машини. В Хасково са 7, в Благоевград – 4, в Пловдив област – 4, на другите места по една или две. Основната причина, която е посочена е, че не се отпечатва бюлетина, проблем със софтуера, не работи екрана, не се разчитат смарт картите и други ”, изясни още тя.

 

Матева сподели още, че в ЦИК са получили позвънявания по телефона от гласоподаватели, които настояват, че в секционни комисии членове не слагат два печата на гърба на хартиените бюлетини или един щемпел на бюлетините от машинното гласоподаване. И предизвести, че такива гласове са недействителни.

 

" Изборният кодекс планува, че в случай че на хартиена бюлетина не са сложени два печата, тя носи нереален глас. Обръщаме се към членовете на СИК да бъдат доста деликатни, това са техни отговорности, те носят отговорност. Те носят отговорност да слагат два печата на хартиените бюлетини и един на бюлетините от машинно гласоподаване ".

Гласуване с машина

 

За да гласоподава, гласоподавателят би трябвало да задейства машината с карта, която ще получи от секционната комисия. Тя се слага в отвор с чипа нагоре и напред, като влиза на половина, а не цялата като при банкомат. Не е позволено да се слага стрелка върху нея за ориентировка на гласуващите.

На екрана се демонстрира електронна бюлетина. Имената на партиите и обединенията са изписани в лявата половина на бюлетината, като до тях има квадратчета за отбелязване на вота. От дясната страна са кръгчета с номера от 101 нагоре, където може да се означи преференция. Бутоните с преференциалните номера стават дейни, откакто гласоподавателят уточни номер на съответна партия или коалиция.

След като завърши с избора си, гласуващият би трябвало да натисне " Преглед ", с цел да види изписан вота си. Ако изписаното дава отговор на посочените от него желания, натиска бутона " Гласуване ". Има и втора опция - с бутон " Промени избора " да се върне обратно и да смени вота си.

След като натисне бутона " Гласуване ", гласоподавателят би трябвало да изчака бюлетината му да бъде отпечатана и да я вземе, само че едвам откакто чуе звуковия сигнал. След това я сгъва по този начин, че да не се вижда изборът му, вади карата от машината и отива при членовете на секционната комисия. Те поставят щемпел от едната страна на бюлетината и тогава гласуващият я пуска в избраната за задачата кутия , след което се подписва в изборния лист.

 

 

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР