Най-висок прием за последните пет години за пилоти за ВВС

...
Най-висок прием за последните пет години за пилоти за ВВС
Коментари Харесай

Рекорден прием на пилоти за ВВС

Най-висок банкет за последните пет години за водачи за Военновъздушни сили разгласи факултет " Авиационен ", който е част от Националния боен университет. Тенденцията на нарастване е от няколко години. Тази година в Долна Митрополия ще бъдат признати 32-ма курсанти, от които 15 ще се образоват за летци.

Всяка година искащите да учат за военни водачи в Долна Митрополия са сред 50 и 70. За едно място се борят от 7 до 10 претенденти.
Полк. Ивайло Ангелов, зам.-началник на НВУ по Военновъздушни сили: Приемът е повишен съвсем двойно съпоставено с предходната година, само че това не е казус. Преди 3-4 години броят на водачите също беше от 10 до 12 души. Това е преценка на командването на Военновъздушни сили.
През последните години с дребни изключения съвсем няма незаети места за курсанти. Миналата година са признати 7 летци. Сред най-големите трудности пред претендентите са строгите условия за здравословно положение. Сегашните курсанти споделят, че за триумфа са нужни успокоение и мотивация.
Курсант старшина Желязко Добрев, летец-пилот 5 курс: Разбира се, единствено със успокоение не става. Затова поучавам ги да наблегнат на теоретичната подготовка за изпитите, като не не помнят да поддържат една добра физическа подготовка.Курсант старшина Калоян Атанасов, летец-пилот 5 курс: Да не се двоумят, тъй като специалността е повече от страхотна, а мястото, на което я практикуваме, е просто неповторимо.
В авиофакултета учат и студенти по цивилен механически специалности. Курсантите, които се образоват за Военновъздушни сили са към 170. Привличат ги както романтиката, по този начин и вероятностите в армията и отвън нея.
Полк. доц.д-р инж. Живо Петров, зам.-декан на факултет " Авиационен ": Един доста висок %, от порядъка на може би 90 % от тях, се осъществят в гражданската авиация, откакто приключат работата си в българските военно-въздушни сили.
В Долна Митрополия се надяват да бъде възобновен независимият статут на военно-въздушното учебно заведение, тъй като това би разширило опциите за образование, освен за Военновъздушни сили, а и за гражданската авиация, както и на задгранични студенти.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР