Най-висок е делът на оцелелите предприятия в сектора на транспорта,

...
Най-висок е делът на оцелелите предприятия в сектора на транспорта,
Коментари Харесай

Всяка пета нова фирма не оцелява и една година, само 5% имат живот над 5

Най-висок е делът на оживелите предприятия в бранша на превоза, складирането и пощенските услуги - съвсем 90%

© Георги Кожухаров Още по тематиката
Инфлацията в промишлеността се форсира до 6.8% през юни

Бизнес климатът в бранша обаче се утежнява през юли поради предстоящата слаба индустриална интензивност до края на годината
30 юли 2018
Износът понижава с 3.5% през май

Европейска комисия предвижда, че приносът на чистия износ ще бъде отрицателен през тази година
12 юли 2018 348 хиляди са дейните предприятия в България през 2016 година, като съвсем половината от тях са без наети чиновници Почти половината от всички и нови, и съществуващи компании са еднолични бизнеси без наети лица, още една трета са с до 4 чиновници Всяко пето ново дружество не съумява да оцелее една година след основаването си, като при по-големите новородени компании с над 10 чиновници, тази " смъртност " пада до една от 10. Едва под 5% от всички новородени компании пък съумяват да преживят пет години. Това демонстрират данните на Националния статистически институт (НСИ) за демографията на предприятията в интервала 2012 – 2016 година Бизнес демографията разказва виталния цикъл на предприятията - от тяхното раждане през оцеляването и развиването до гибелта им.

Данните са сходни като дялове, съответствие и конструкция с тези от предишни години, само че като цяло разкриват постепенна наклонност на растеж на общия брой на фирмите в страната, както и на новорегистрираните компании - от 2010 до 2016 година да вземем за пример общият брой на компаниите се е нараснал с към 7%.

Кой оцелява най-дълго
Най-висок е делът на оживелите предприятия в бранша на превоза, складирането и пощенските услуги - съвсем 90%, а най-нисък - в енергийното произвеждане - 59%. Веднъж претърпели година обаче, точно енергийните предприятия се оказват дълготрайно устойчиви, като делът на оживелите 5 години при тях е най-голям от всички други браншове - над 13%. Добивната индустрия е в другия край с едвам 3% оживели компании за 5 години.

Колко са огромни
Новородените предприятия средногодишно съставляват малко над 12% от всички компании в страната, които през 2016 година приближават 350 хиляди Почти половината от всички компании са еднолични бизнеси без наети лица, още една трета са с до 4 чиновници, а с над 10 чиновници са съвсем 8%. В последните обаче работят съвсем 70% от заетите в интервала 2012 - 2016 г, до момента в който групата с нула наети обезпечава работа едвам на 6.5% от общия брой на заетите в страната. Подобна е и структурата на новосъздадените компании. Така да вземем за пример от съвсем 30 хиляди основани през 2016 година съвсем половината са еднолични бизнеси без наета работна ръка, с до 4 чиновници са 12 хиляди, а единствено 560 са фирмите са над 10 чиновници.

Кои браншове са най-атрактивни
Без изненада най-голям условен дял имат новите предприятия в бранша на търговията и ремонта на коли и мотоциклети - 43.5% от всички. Това е и един от трите бранша с най-вече заети - 31% през 2016 година Останалите два бранша, които обезпечават най-вече работни места, са преработващата индустрия и хотелиерство и ресторантьорство.
Търговията и авторемонтите обаче е секторът и с най-висока " смъртност " - съвсем 44% от закритите предприятия през 2015 година са от този бранш.

През 2015 година са " умрели " общо съвсем 35 хиляди предприятия, или 10% от броя на дейните през същата година, вследствие на което работните си места са изгубили 2.7% от заетите през годината.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР