Най-вероятно в ЕС няма да се постигне съгласие по новия

...
Най-вероятно в ЕС няма да се постигне съгласие по новия
Коментари Харесай

Асен Василев: Без дерогация за руския петрол България няма да подкрепи санкциите

Най-вероятно в Европейски Съюз няма да се реализира единодушие по новия пакет наказания против Русия през този уикенд.

Това съобщи в студиото на Българска национална телевизия вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев.

От самото начало позицията на България във връзка с петролното ембарго е ясна - в случай че има дерогация за част от страните, ние желаеме да сме включени. Ако не, няма да подкрепим глобите, безапелационен е той.

" Едната причина е, че имаме огромно количество нефт, който идва от Русия. Другата е, че има да се довършат спомагателни сероочистки и съоръжения в " Лукойл " и " Нефтохим ", а и както знаете, сега цената на съветския нефт е много по-ниска от цената на " Брент " на интернационалните пазари ", сподели Асен Василев.

Технологично " Лукойл " може незабавно да стартира да работи с друг от съветския нефт, само че това крие опасности от обгазяване и проблеми за околната среда. В момента взимаме газ по южния газов кулоар. " Булгаргаз " има контрактувани танкери до края на юли. След това влиза общоевропейската покупка от Съединените щати - 50 милиарда куб. метра газ, посочи той.

Преговорите за доставки на природен газ се водят от " Булгаргаз ", а не от частни компании.

" Текат доста съществени договаряния и с азерската страна, с цел да подсигурим цялостните количества да тръгнат от май месец. Срещаме доста положително схващане от страна на Азербайджан, тъй че аз персонално съм оптимист, че това може и да стане "

Работи се да имаме достъп и до терминалите за полутечен газ в Турция, откъдето можем да получим към 17 милиарда кубически метра гориво.

България към този момент не може да разчита на " Газпром ", тъй като те са се посочили като безусловно некоректен сътрудник и обезсърчителен контрагент, безапелационен е Асен Василев. Страната ни гледа личния си интерес, а друг на Русия и всичко друго е извънредно тежка операция, разяснява още той.

" Парламентът ни разреши всичко, което е поискала Украйна като помощ, да ѝ бъде обещано. България си гледа интереса, който включва Украйна да излезе като победител в този спор и вършим всичко допустимо, с цел да може тя да завоюва ", съобщи вицепремиерът.

Василев е уверен, че Украйна ще излезе като победител във войната с Русия, само че изрази мнение, че спорът ще продължи най-малко четири-пет години, което значи военна стопанска система. Въпреки това съгласно Василев няма да има трагично обедняване.

Цените на енергоизточниците сигурно ще бъдат по-високи в целия свят. Цените на храните сигурно ще се качат, защото и Украйна, и Русия са големи производители на жито, зърнени култури и експортьори на международния пазар. Логистиката, изключително черноморската логистика, ще стане доста по-скъпа, защото се водят военни дейности в съседство.

Асен Василев отговори на превозвачите за какво не може да има понижаване на акциза на горивата на половина:

" Първата причина е, че сме свързани с най-ниския данък в Европа и те не дават спомагателни дерогации. Втората причина, особено за превозвачите е, че махайки акциза, те ни споделят " дайте ни милиард и половина дотация ". Ние би трябвало да ги вземем от налозите - вашите, моите, на всички работещи жители. Тук не страда бюджетът. Въпросът е желаят ли останалите данъкоплатци да финансират превозвачите ".

Акцизът на газа и електрическата енергия обаче може да бъде отстранен, тъй като европейските регламенти го разрешават, посочи той.

Като средства заводът за произвеждане на акумулатори е под 10% от общата сума по Плана за възобновяване, посочи вицепремиерът. Останалите пари са за Спешна помощ, за градските железници, за геотермална сила. Най-голямото перо по проекта за въстановяване е голяма стратегия за саниране на жилищните здания.

Първото искане за заплащане към Европейския съюз ще излезе на 30 юни и ще влезе в бюджета в границите на тази година. Най-важната част в Плана за възобновяване са промените, втората значима част са плановете, за които министерствата имат независимост да провеждат търгове от две седмици насам.

Не мисля, че обединението би трябвало да остане цяла поради пари, а с цел да работи за българския интерес, сподели още Василев.

" В момента, в който спре да работи за българския интерес, мога да ви подсигурявам, че аз персонално ще помоля нашата парламентарна група да гласоподава срещу тази коалиция ", добави той.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР