Най-вероятно тестването на учениците и учителите, за да се върнат

...
Най-вероятно тестването на учениците и учителите, за да се върнат
Коментари Харесай

Отсрочка за тестването на децата, готвят няколко сценария ка...

Най-вероятно тестването на учениците и учителите, с цел да се върнат в присъствено в клас, няма да може да започва още идната седмица, каквито бяха първичните планове. Причината е, че би трябвало да завърши оповестената от Министерство на здравеопазването социална поръчка, да се види тъкмо какви проби ще се ползват и съгласно техните характерности да се вземат решенията за логаритъма, по който ще се прави проучването. В момента МОН създава разнообразни разновидности, като паралелно ги съгласува със здравни специалисти, учителската колегия и наставнически организации.

Това сподели пред bTV зам.-министърът на образованието Мария Гайдарова.

Към момента към 30% от общините са в отдалечена форма на образование с ротация. За цялостното затваряне на учебните заведения в зони със заболеваемост над 750 на 100 000 решенията се взимат от общините, а не със заповед на министъра. Затова МОН няма точна численост за тях. „ Ние следим информацията всекидневно, тъй като има съглашение сред Министерство на здравеопазването и МОН. Към момента към 2,4% от учителите са карантинирани. Но тази година прилагаме децентрализиран метод, тъй че да дадем опция решенията да се взимат на равнище община – с цел да се даде оптимално опция при ниска заболеваемост учениците да останат присъствено, изясни Мария Гайдарова.

Ще се върнат ли децата от 1. до 4. клас в учебно заведение още идната седмица?

„ Ние имаме предпочитание да отговорим на упованията на родителите и да върнем децата до 4. клас в учебно заведение. Но това ще се случи при избрани условия – изцяло безвредна среда в учебно заведение, с цел да сме сигурни, че при връщане на децата присъстевено при толкоз висока заболеваемост в страната това няма да докара до още по-голямо повишаване. Гарантираме безвредната среда като прилагаме добър европейски опит, който досега дава своите позитиви: два пъти седмично тестване на учениците и зелен документ или тестване на учители, които не са преболедували или имунизирани “, разяснява Гайдарова.

В момента е разрешено в учебните заведения да се ползват 11 типа антигенни проби, като те работят на друг принцип. Мария Гайдарова бе безапелационна, че тези, с които ще се прави двукратното тестване, ще са слюнкови. Но какви ще са тъкмо характерностите им ще се знае след привършване на публичната поръчка. „ Това е първото, което чакаме да се посочи – с цел да създадем осведомителна акция и да отправим послания към родителите, с цел да се знаят параметрите и да осигурим логистиката – по какъв начин ще се доставят, по какъв начин ще се вършат, по какъв начин ще с изхвърлят. За всичко това работим “, увери зам.-министърът на образованието.

Без да се ангажира със периоди, защото те зависят в огромна степен точно от приключването на публичната поръчка, тя изрази мнение, че не е рационално да се бърза със старта още идната седмица. Когато сме изработили логистиката, имаме механизъм с шефовете и тестванията са налични в учебните заведения, може да се пристъпи към самото тестване, посочи тя. По Закона за публичните поръчки е допустимо и обжалване, което би лишило още време за процедурите.

В момента Министерство на здравеопазването и МОН работят паралелно по подготовката за тестването на децата и учителите. Създадена е работна група, в която вземат участие обществени сътрудници, специалисти от МОН и Министерство на здравеопазването, чуват се и мненията на родителите. Идеята е да се създаде точният механизъм и процедура с написани отговорности на всяко едно равнище.

Учители или родители ще вършат тестванията и къде?

Има няколко разновидността. „ Наблюдаваме европейските практики. Зависи какви проби ще бъдат предоставени – дали ще могат сами децата да ги вършат или ще имат потребност от помощ. Дали ще могат родителите да ги ползват вкъщи – дали ще имаме това доверие и равнопоставеност сред тях, или може в класната стая. Това са вероятни разновидности. Ще ги уточним, откакто знаем спецификите на утвърдените проби. Имаме разнообразни логаритми, разписваме ги сега. Ще чуем какво мислят шефовете и какво мислят родителите. Когато имаме консолидиране на мненията, ще обявим по кой метод ще се работи. Засега е несъмнено, че за децата със СОП няма да може тестването да е в учебно заведение и за да се обезпечи успокоение за тях това ще се прави вкъщи “, сподели Мария Гайдарова.

Тя посочи, че тестванията са анонимни и на никое място няма да се вписват персонални данни. Пробите ще са тип боклук, който би трябвало да се третира по специфичен метод. В момента върви и изследване по какъв начин да става изхвърлянето, като се събират и правни, и медицински гледни точки.

Ще чакат ли родителите резултата пред учебно заведение?

„ Без да е дефинитивно решение, в случай че тестванията се вършат в класна стая, няма да е нужно родителите да чакат. Защото евентуално ще лишава най-малко 15 минути. Те могат да отидат на работа. Само, в случай че има положителна реакция, ще се работи по настоящата и в този момент процедура – класният началник ще се обади на родителя. Ако детето е в класната стая, ще се отдели. Според нас е редно да се направи втори тест в лабораторни условия – това към този момент е нашата полемика, която водим в работната група “, сподели Мария Гайдарова.

Запитана дали може да се избегне карантиниране, в случай че тестването става на входа, преди децата да са влезнали в клас, тя отвърна, че при контакт би трябвало да се пристъпи към карантиниране. Конкретните решения предстоят, само че ние би трябвало да сме подготвени логистично с разнообразни разновидности, добави Гайдарова.

Кога ще влязат в действие зелените документи за учителите?

Зам.-министърът не се ангажира със период. „ В момента някои от тях ги имат. Не задължаваме никого. Но в случай че желаеме безвредна среда, би трябвало да имат или да се тестват “, сподели тя.

Към момента няма виждане за затваряне на детските градини. За тях МОН разписа обособени насоки преди старта на образователната година. Но в случай че има заповед на Министерство на здравеопазването, тя би ги трансформирала и ще би трябвало да бъде изпълнена, направи спогодба Мария Гайдарова.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР