Най-вероятно са финансирани мъртви души“ – хора, които само по

...
Най-вероятно са финансирани мъртви души“ – хора, които само по
Коментари Харесай

Демерджиев подал сигнал срещу кабинета Петков за злоупотреби с помощите за украински бежанци

" Най-вероятно са финансирани „ мъртви души “ – хора, които единствено по документи са били настанявани в хотели ", съобщи той

Вътрешният министърът Иван Демерджиев разгласи пред публицисти в Народното събрание, че е подал сигнал за евентуални злоупотреби за помощите за Украйна.

" В понеделник внесох сигнал в прокуратурата, който касае работата по помощта за украинските бежанци ", означи той.

Знаете, че съм началник на Националния действен щаб. След като поработи щабът задоволително дълго, мисля, че урегулирахме добре тази активност. Направи ни усещане събитието, че за един съпоставим интервал са изхарчени от предходния постоянен кабинет 150 млн. лева За същия интервал служебното държавно управление е похарчило 43 млн. лева Това провокира осъществяването на инспекция от Националния действен щаб. Такава инспекция беше осъществена в Министерството на туризма. За страдание бяха установени редица пропуски и нарушавания, в това число и на условия на нормативни актове, в това число и създаващи заплаха да се върнат европейски средства, с които е финансиран този развой “, изясни Демерджиев за наличието на сигнала.

Според изнесени от него данни над 43% от средствата са изплатени на 24 физически лица, посочени като лица за контакт на 42 сдружения. 

„ Това най-малкото е необичайно и поражда доста въпроси. Ще създадем нужното да се отговори на тези въпроси “, увери министърът на вътрешните работи, представен от Българска телеграфна агенция. 

„ Наред с това над 93 млн. лева са изплатени по протоколи, в които не е ясно разпознато кой е подкрепят, както и броят на подкрепените лица “, добави още той. 

Министър Демерджиев изрази очакване прокуратурата да прегледа сигнала дружно с всички останали сигнали, които държавното обвиняване получава.

„ В началото на започването на тази активност през февруари 2022 година отговаряше постоянният кабинет. Доколкото знам, там имаше вицепремиер, който отговаряше за тази активност. Разплащанията са се правили от Министерството на туризма. Най-вероятно са финансирани „ мъртви души “ – хора, които единствено по документи са били настанявани в хотели “, посочи министър Иван Демерджиев. 
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР