Най-вероятно проблемите се дължат на недобрия синхрон и недобрата организация

...
Най-вероятно проблемите се дължат на недобрия синхрон и недобрата организация
Коментари Харесай

Здравното министерство: 7 медикамента липсват у нас, не се планира извънреден внос

Най-вероятно проблемите се дължат на недобрия синхрон и недобрата организация
7 медикамента липсват от аптечната мрежа, изясни доцент Момчил Мавров – шеф на кабинета на министъра на опазването на здравето. Той съобщи, че информацията се базира на сигнали, а Министерството на здравеопазването не е открили дали има дефицит.

Едното лекарство, за което има сигнали за дефицит е „ Пулмикорт ”. За медикамента не са постъпвали уведомления от притежателя на разрешението за приложимост за краткотрайно или непрекъснато прекратяване на доставките, все още доставките се ускоряват, планувани са нови до края на 2022 година

Периодично „ Пулмикорт ” изчезва от аптеките, а е нужен, защото се употребява при остри респираторни болести при деца. Другият медикамент е „ Вентолин ”– от него има доставки, само че не стига до аптеките. Недостиг има и от „ Оземпик ”, „ Ремирта ” и „ Тресиба ”. Засега ексклузивен импорт на медикаменти не се възнамерява.

Недостиг има при „ Оземпик ” – за него са импортирани към 60% повече, инспекциите не откриват неналичия. 

„ Новорапид " е другият медикамент. От него са планувани доставки на към 20 000 флакона през декември и през януари се чакат доставки на още 10 000 флакона и пазарът би трябвало да бъде удовлетворен, означи той.

Сигнали за дефицит са получени и за „ Фраксипарин ". И за него има писмо от притежателя на позволение за приложимост на продукта за краткотрайно прекъсване на доставките от 14 ноември 2022 година По отношение на този артикул има заместители, изясни той.

Извънреден импорт на медикаменти не се възнамерява, уточни Мавров.

„ Най-вероятно проблемите се дължат на недобрия синхрон и недобрата организация, тъй като всички институции са длъжни да съблюдават нормативната база и когато избрани отговорности не са свързани със наказания, се получават празнини в системата. Търговците на дребно се оплакват, че не могат да получат информация за наличностите в складовете на едро, само че законът това не го разрешава, а този достъп би трябвало да им бъде обезпечен. Наблюдаваме медикаментите и когато количеството им спадне под 65%, забраняваме реекспорта им, а би трябвало този % да се увеличи, с цел да няма дефицит ”, добави доцент Мавров. 
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР