Най-вероятно пилотът е загубил ориентация, тъй като полетът е извършван

...
Най-вероятно пилотът е загубил ориентация, тъй като полетът е извършван
Коментари Харесай

Каракачанов пред Dir.bg: Пилотът може да е загубил ориентация, нощните стрелби са най-сложното упражнение

Най-вероятно водачът е изгубил ориентировка, защото полетът е осъществяван след среднощ . Това, което е споделил министърът, е правилно - че не са подавани сигнали за нередности от водача. Това съобщи пред Dir.bg някогашният министър на защитата Красимир Каракачанов във връзка изчезналия от радарите изтребител МиГ-29 на българските Военновъздушни сили. Инцидентът е станал в морето край Шабла при осъществяване на подготвителна задача от военните учения " Шабла 2021 ".

Екипи на няколко службио са се присъединили в акцията по търсене на водача. Към 11 часа през днешния ден във водата е открита единствено избавителната му жилетка.

Това е едно доста мъчно упражнение - нощен полет със стрелби над морско пространство. Най-големият проблем при сходна подготовка нощно време над морето е загубата на ориентировка . Но несъмнено, експертната комисия, която ще направи следствието на авиационната злополука, ще излезе с доста по-ясни констатации.

Доколкото знам, не става въпрос за нередовност на самолета . Доколкото познавам водача, той има задоволително опит, само че въпреки всичко това е най-сложното упражнение по време на обучение - нощни стрелби над морето.

Каракачанов не пожела да уточни името на водача, до момента в който не излезе публично. " Случват се тези неща и тук няма място за политически спекулации във връзка с настоящето управление на министерството и управлението на Военновъздушни сили ", сподели той.

Запитан не станаха ли доста случаите - нахлуването на американски военни в Чешнигирово, след което и рухването на боен аероплан в Черно море, Каракачанов съобщи:

Най-лесно е да се хвърли виновността на министъра. Няма да е заслужено да се упреква настоящето управление на МО . Казвам ви го като човек, който е бил в същата обстановка. Той не носи виновност за това. Това са учения, доста близки до действителна бойна конюнктура със стрелби и така нататък, тъй че се случват тези неща, в това число и в най-опитните авиации . Ако извършите информация, ще видите какъв брой американски бойни самолети по време на образование падат, ще видите доста по-внушителна цифра. Но тук виновността не е нито на министъра, нито на командира на Военновъздушни сили, сходни спекулации не са обективни. В момента нашата авиация се управлява от извънредно квалифициран екип. Генерал Петров е извънредно добър авиатор с голям опит, командирът на авиобазата " Граф Игнатиево ", откъдето са самолетът и водачът. Генерал Русев е може би най-опитният ни и добър водач сега. Човек, който преди да стане пълководец въз основата, беше зам.-командир по летателната подготовка и е извънредно добре квалифициран. Имал съм опцията да следя неговата работа четири години и съм уверен, че водачите са доста добре подготвени. Няма смисъл да се вършат политически спекулации, тъй като би било доста грозно и не е човешко.

Но главният извод е следният - казусът е, че през последните 20 години българските политици се чесаха по главите и се чудеха дали да поддържат тези самолети МиГ-29 . Вие помните, че преди три години и половина, когато сключвахме договорите за поддръжка на моторите и елементите на МиГ-29, имаше безусловно грозни политически спекулации от сорта защо ни трябват тези остарели съветски самолети и така нататък И всички тези години, в които не се отделяше задоволително средства за поддръжка на техниката за повече самолети, които да летят и да се натрупват повече летателни часове е главната причина. Това са политически заигравания. Затова споделям, че приканвам политиците да не си играят политически, тъй като в случай че някой е отговорен от морална позиция, са точно тези политици, които през последните 20 години се заиграваха и се правеха на русофили, американофили и целият този безмислен спор преди да придобием нови самолети какво да вършим със съществуващите МиГ-29.

Запитан дава ли този случай извод за бъдещето на бойната ни техника, Каракачанов съобщи: "

Бъдещето на бойната ни техника зависи от нас самите. Ако отделяме задоволително средства за поддръжка и рационализация, както направихме със СУ-25, тези летателни средства могат да бъдат употребявани още дълги години или най-малко до 2029 година - 2030 година Всичко друго е спекулации. То е елементарно да кажеш не ни би трябвало остаряла съветска техника, купуваме ново, само че както си спомняме, то коства доста скъпо. Разбира се, това е ходът на събитията - да закупуваш нова техника, а остарялата да я извеждаш от употреба, само че това не може да стане от раз, тъй като е обвързвано с огромни финансови разноски. 20 години политически спекулации и по този начин допреди две години, когато беше подписан договорът за новите самолети F-16. Но до момента в който не пристигна цялата ескадрила F-16 - 16-те самолета, българската авиация ще бъде принудена да употребява и съществуващите изтребители МиГ-29. Между другото, не съм склонен, че това са остарели самолети , тъй като една Румъния и Хърватска, които също са членки на НАТО употребяват по-старата трансформация МиГ-21. Поляците, словаците също употребяват МиГ - 29, дори поляците имат... самолета МиГ-29. И последната ескадрила я получиха от някогашната Германска демократична република към края на 90-те години. Така че самолетът си е аероплан. Той, като всяка една техника, би трябвало да бъде поддържана и обгрижвана, а летателният състав би трябвало да бъде обучаван. Когато си безценен на триците и не доближават пари за летателна валидност на самолетите и водачите имат по-малко нальот, това се отразява на тяхната подготовка.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР