Най-вероятно електронното преброяване ще бъде удължено със седмица заради проблемите

...
Най-вероятно електронното преброяване ще бъде удължено със седмица заради проблемите
Коментари Харесай

Най-вероятно електронното преброяване ще бъде удължено със седмица

Най-вероятно електронното броене ще бъде удължено със седмица поради проблемите със системата през първите два дни. Председателят на Националния статистически институт заяви и че има възможност да отпадне и физическото предаване на преброител на получения електронен код след преброяването.

Досега електронно са се преброили 700 000 души. Това са към 10 % от българите. При предходното броене през 2011-та процентите бяха над 40, в този момент упоритостите бяха за 70 %. До края на формалния период остават три дни, само че към този момент се приказва за удължение.

" Вероятно ще има, само че знаете крайното решение по какъв начин се взима. Ние вършим нашите оферти и към този момент предвиждаме да има удължение.

Но не се знае докога?

- Ние знаем какво сме предложили, само че дано изчакаме. С какъв брой? Горе-долу с една седмица.

В момента проблеми със системата няма, увери ръководителят на Национален статистически институт Сергей Цветарски и изясни, че през първите два дни е имало масирана офанзива против преброяването, каквато не се е случвала до момента в България. Дошла е главно от Китай. В комисията по цифровизация омбудсманът Диана Ковачева попита Цветарски за какво е належащо хората, преброили се електронно, да се срещат с преброител и да му предават кода си.

" И в обстановка на пандемия и в догадка, в която е оповестено, че преброяването е електронно е редно автоматизирано да се генерира и изпраща този код, тъй че хората да не бъдат ангажирани с това да чакат преброител, да се срещнат с него, да му го залепят на вратата, въобще процесът да продължи по метод, който не е до дъно електронен ", разяснява Диана Ковачева, народен омбудсман.

Цветарски отговори, че неповторимият преброителен код се изпраща в статистиката по този начин или другояче. Освен да регистрира, че лицето е преброено, кодът имал и друга функционалност - преброителят при обхода си персонално да види, че жилището и лицето са на съответния адрес и съществуват.

" Мислим на всеки адрес да се закачи картонче, флаер, на което лицето да напише своя код и да го остави, преброителят ще мине да го вземе. Има и други способи - може да се обади по телефона и да си издиктува този код....има и трета опция - нищо да не направи и ние сме подготвили предложение до Министерския съвет за допълнение на решението за преброяването, в което този код може да не бъде наложителен ", сподели Сергей Цветарски.

До два дни ще стане ясно дали предлагането ще се одобри. На друго недоволство на жители Цветарски отговори, че няма по какъв начин хората да бъдат известени по кое време ще бъдат посетени от преброител, тъй като Статистиката не разполага с техните телефони или имейли. При предварителния обход на преброителите обаче могат да бъдат направени ангажименти. Той още веднъж подсети, че се преброяват единствено хората, които сега са в България.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР