Най-великият маратонец на нашето съвремие Елиуд Кипчоге обяви, че отново

...
Най-великият маратонец на нашето съвремие Елиуд Кипчоге обяви, че отново
Коментари Харесай

Елиуд Кипчоге отново ще пробва свръхчовешкото - маратон за под 2 часа

Най-великият маратонец на нашето съвремие Елиуд Кипчоге разгласи, че още веднъж ще опита да реализира нещо, което съгласно мнозина е отвън човешките благоприятни условия - да пробяга маратон за под 2 часа.

"Това ще задмине всичко, което съм постигнал. Ще бъде история за човешкото семейство ", съобщи 34-годишният кениец, който счита да направи опита през октомври в Лондон.

Този опит на Кипчоге ще бъде финансиран от най-богатия британец Сър Джим Ратфлиф, чиято петролна компания Инеос преди броени дни публично стана притежател на един от най-успешните тимове в колоезденето Скай и който не крие желанието си да купи обичания си тим Челси.

"Това е доста хубаво спортно предизвикателство. За атлетиката или за издържливостта, това е най-невероятното предизвикателство пред индивида. За всички нас, които тичаме, концепцията да изминеш 42 километра със скорост 2 минути и 50 секунди за километър е немислима. Повечето хора на планетата не могат да го създадат за един километър, тъй че в случай че го реализира, би било съвсем свръхчовешко. "

А има вяра ли в действителност Ратклиф, че това е допустимо? "Гледах Елиуд от пейс колата на Лондонския маратон предходната неделя. Пътищата бяха неприятни. Беше много хълмисто трасе. Беше прохладно. И нямаше пейсмейкъри, които да са ефикасни, тъй като не бяха задоволително бързи. И все пак го избяга за два часа и две минути. "

Действително, в случай че има човек, който би могъл да избяга маратон за под 2 часа, то това е Кипчоге. Той е актуалният олимпийски първенец и държи международния връх с 2:01:39 часа.

Преди две години на особено проведено събитие на пистата Монца Кипчоге за първи път опитва да реализира резултат под 2 часа като в последна сметка даде време от 2 часа и 25 секунди. Това достижение обаче не се брои за формален връх, защото не бе направено по стандартите на ИААФ.

Тогава Кипчоге употребява разнообразни тактики като автомобил, който да го пази от вятъра, сменящи се пейсмейкъри във групировка, която да го защищава оптимално от атмосферните условия и допустимо най-равнинното трасе.

Кипчоге удостовери, че опитът през октомври ще бъде изработен при сходни условия. "Не става дума за IAAF, става дума за историята. Искам да оставя голямо завещание. "

Новият опит най-вероятно ще се организира в парк или на затворени пътища в обиколка от 2-3 километра в Лондон. Ще се търсят и идеалните условия - ден с температура към 12 градуса, без валери и с малко вятър.

Според "Гардиън " най-вероятната дата е 13 октомври, седмица след края на Световното състезание. За локация пък се възнамерява Бетърсий парк, където може да има аудитория от 250 хиляди фенове.

Източник: gong.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР