Най-възрастният пилот във “Формула 1 в момента Кими Райконен в

...
Най-възрастният пилот във “Формула 1 в момента Кими Райконен в
Коментари Харесай

Кими Райконен – Леденият мъж

Най-възрастният водач във “Формула 1 ” сега Кими Райконен в края на сезона напуща “Ферари ”, само че не и спорта. След 20 извоювани надпревари, 100 класирания в тройката и една международна купа 38-годишният доайен ще продължи да кара до 2020 година в това число за швейцарския тим “Заубер ”.

В едно изявление бяха попитали Райконен дали “Формула 1 ” му става скучна, по кое време и за какво. С индиферентно успокоение той отговори: “Да, в този момент, тъй като би трябвало да давам отговор на такива въпроси. ” Хладнокръвните му реакции в най-различни обстановки му обезпечават прякора Iceman – Леденият мъж. Това определение доста му приляга и е доказвано десетки пъти – както в инфарктни мигове на пистата, по този начин и пред микрофоните. Кими има способността да се измъкне на косъм от злополуката и от неуместните обстановки, без пулсът му въобще да се вдигне. В часовете преди надпревари, когато другите водачи към този момент са под адско напрежение, той добродушно подремва на някой диван в гаража и след това се качва с прозявка в колата.

Райконен не обича да приказва, а когато го прави, нормално ръси бисери. През 2006 година не се яви в точния момент на гала по време на Гран при на Бразилия, на която Пеле връчи отличие на Михаел Шумахер за цялостни заслуги. Когато Райконен застана пред микрофоните, го попитаха за какво е пропуснал този исторически миг и шанса да се срещне с Пеле. В живото предаване той отговори: “Защото вървях по огромна потребност ”.

Такива брутални откровения съпътстват цялата кариера на финландеца. Примери – доста. Следват някои блиц разговори с негово присъединяване. Какво значи за вас да завършите на пето място? Означава други четирима да са приключили пред мен. Как се чувствате при 300 км/ч? Като при 300 км/ч. Какви връзки имате с вашия началник? Като с началник. Коя е обичаната ви книга? Не обичам книги. Защо напускате “Ферари ”? А за какво не…

В края на този сезон Кими за повторно в кариерата си ще си тръгне от “Ферари ”. През 2009 година той бе заставен да напусне, откакто за целия сезон взе единствено една победа. Прекара идващите три години в международния рали шампионат и американските серии NASCAR. След това се върна във “Формула 1 ” в тима на “Лотус ” и кара по този начин, като че ли в никакъв случай не е излизал. Стабилното му показване стана причина “Ферари ” още веднъж да го ангажира за 4 сезона. От идната година Райконен се връща там, където стартира огромната му кариера – в “Заубер ”. С този тим той дебютира във “Формула 1 ” през 2001 година, когато има зад тила си едвам 23 участия в автомобилни надпревари. Още в първия си старт в Австралия той приключва в зоната на точките и оправдава доверието, а в края на сезона към този момент има контракт с “Макларън ” за идващия.
Райконен кара пет години за “Макларън ” и става два пъти вицешампион, като през 2003-а едвам не измъква купата от Михаел Шумахер, завършвайки единствено на две точки зад него. След това отива във “Ферари ” и още в първата си година там става международен първенец с точка пред Люис Хамилтън. След извоюваната купа Кими не съумява да задържи равнището и се оказва непотребен във “Ферари ”. От 4 години насам той още веднъж е в “скудерията ” с задачата да подкрепя другия водач Себастиан Фетел, който има упоритости след четири трофеи с “Ред Бул ” да победи и с “Ферари ”. Фетел се показва доста по-успешно от Райконен, само че единствено преди месец на “Монца ” пред италианска аудитория Кими завоюва квалификацията и фиксира най-бързата обиколка в цялата история на “Формула 1 ” със междинна скорост 263 км/ч! Това е следващото самопризнание за безспорния му пилотски гений и брилянтен жанр, който контрастира с недодяланото му държание отвън пистата. Често е въвличан в афери с ефектни хубавици. Женен е два пъти, като настоящата му брачна половинка Минту е някогашна стюардеса, фотомодел на долни дрехи и фитнес инструктор.

На Райконен се приписва податливост да надига бутилката с водка по празненства, заради което водещи медии твърдяха, че в инфактни обстановки в надпреварите вади шанс като на пийнал водач. На Кими обаче не му пука какво разясняват за него. През 2006 година в Гран при на Монако, когато се повреди колата му, той безогледно излезе от нея и вместо в бокса отиде непосредствено с каска на главата на яхтата си в пристанището. А в Малайзия през 2009 година, когато конкуренцията бе краткотрайно прекъсната и колите се прибраха в боксовете, Кими най-спокойно излезе от кокпита и отиде до хладилника да си вземе кока-кола и сладолед.

Падна в дере край Белмекен

Кими Райконен взе участие през 2010 година в рали “България ”, което тогава беше кръг от международния шампионат WRC. Финландецът и различен огромен водач – Себастиен Ожие, бяха част от така наречен юношески или втори тим на “Ситроен ”, защото местата в първия отбор бяха заети от “лъвовете ” Себастиен Льоб и Дани Сордо.

Кими не запомни с положително България, защото в планинската права на Белмекен изпусна завой и автомобилът му “Ситроен С4 ” падна в дере, което докара до преустановяване на стадия. Райконен приключи ралито на 11-о място, а на първите две позиции се класираха асовете на “Ситроен ” – Себастиен Льоб и Дани Сордо. След надпреварата финландецът показа, че българските пътища му се костват прекомерно грапави и мръсни, от което колата му подскача и губи сцепление.

За него

Голям спортсмен, чудноват темперамент

Кими е един от най-хубавите водачи, които не реализираха максимума от своите благоприятни условия. Той е чудноват темперамент и може би това му пречи. Води колата по съвършен метод, само че разрешава други да реализират по-добри резултати, макар че имат по-малко гений. Ако беше войник, да вземем за пример като Алонсо, щеше да има повече от една международна купа. Прави му чест, че си завоюва име на огромен спортсмен.

Бърни Екълстоун, някогашен началник на “Формула 1 ”

Най-добрият съотборник

Уважавам доста Кими, той е най-силният съотборник, който в миналото съм имал. Жалко, че ни напуща. Обикновено е мъчно да има положителни връзки сред двама души, които се борят за една и съща цел. С него аз не съм имал никакви проблеми, защото не ми е правил кални номера. Общо взето се разбирахме добре, макар че сме доста разнообразни.

Себастиан Фетел, водач на “Ферари ”

Отиваме си у дома

Нямам търпепение Кими да стартира да се състезава за “Заубер ”. Това е швейцарски тим, а нашият дом е в Швейцария, тъй че си отиваме у дома. Очаквам, че ще ни бъде по-спокойно и мъжът ми ще има повече време за фамилията. Той е страховит експерт и ще реализира положителни резултати в “Заубер ”. За разлика от други водачи, Кими в никакъв случай не се оплаква от нищо и постоянно се държи мъжки.

Минту Райконен, брачна половинка на Кими

Време е да се откаже

Уважавам всеотдайността на Кими към специалността, само че не мога да си показва, че откакто кара за “Ферари ”, той има предпочитание да се състезава за различен тим на опашката в колоната. Вече не е в първа младост и може би е време да намерения за отдръпване. Той е огромна персона и брилянтен водач. Беше потребен на “Ферари ”, само че там би трябвало да мислят за бъдещето. Добре е и Кими да намерения за своето.

Мартин Брандъл, някогашен играч и сегашен тв коментатор
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР