Най-възрастната българка баба Матена почина на 108–годишна възраст, съобщиха от

...
Най-възрастната българка баба Матена почина на 108–годишна възраст, съобщиха от
Коментари Харесай

На 108 години почина най-възрастната българка

Най-възрастната българка баба Матена умря на 108–годишна възраст, оповестиха от община Ивайловград. Тя е измежду малцината живели в два века. През дългия си и заслужен живот тя съумя да преживее четирите огромни войни – Балканската, Междусъюзническата, както и двата международни спора. Баба Матена е родена в село Голям Дервент на 13 януари в далечната 1910 година Семейството й построява огромна къща с желанието там да живее целият им жанр дружно. За злощастие, по време на събитията през 1913 година, турците изгорили домът й, а част от роднините й са избити. По време на Балканската война претърпява драмата на тракийските бежанци.

Прекарва повече от денонощие като тригодишно дете, скрита от родителите си в дълбока хралупа, с цел да не бъде посечена от преследващия бежанците башибозук.  После се открива село Ламбух, където се омъжва и отглежда децата си. До 2010-а година, когато навърши 100 години отрудените й ръце биеха камбаната на селската черква. До своята 104 годишна възраст старицата живя в Ламбух, грижеше се сама за себе си и къщата си. След това се реалокира в старческия дом в Ивайловград, където й позволиха да си направи дребна градинка, написа " Монитор ".

Само до преди две години емблематичната за района баба прекопаваше лехите. Тайните на дълголетието си баба Матена обясняваше с доста труд, религия в Бога и прелестното малиново вино, което дълги години сама си приготвяше. Столетницата последва брачна половинка и децата си в отдвъдното в сряда, на 108 години и 172 дни. Стотици поданици на Ивайловград се преклониха и сбогуваха с достойната бабичка. 
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР