Най-възмутителното е, че за откриването на българския павилион на Венецианското

...
Най-възмутителното е, че за откриването на българския павилион на Венецианското
Коментари Харесай

Призоваха министър Минеков да изчисти „калинките“, похарчили много пари

Най-възмутителното е, че за откриването на българския павилион на Венецианското биенале служебно се командироваха и пиарите на министър Банов - Иванка Бедрова и Жулиде Хамзова, директорката на Дирекция „ Културно завещание, музеи и изобразителни изкуства “ в МК Екатерина Джумалиева, директорката на Националната изложба Яра Бубнова и още куп служители - „ екскурзианти “, които летяха до Италия с допустимо най-скъпи самолетни билети, нощуваха в суперлуксозни хотели и разполагаха с великодушни дневни пари, само че не изпратиха до българските медии нито една информация за събитието, с което си направиха ваканционно пътешестване на държавни разходи, припомнят от „ Зограф ".

В тази връзка от сдружението упорстват служебният министър на културата Велислав Минеков незабавно да ревизира къде точно „ потънаха “ 500-те хиляди лв. за българското присъединяване на 58-ото интернационално Биенале за изкуство във Венеция, обилно платени от данъкоплатците, откакто се знае, че за „ арт инсталацията “ в българския павилион с куратор Вера Млечевска бяха употребявани единствено десетина кв.метра най-евтин фибран, няколко рафтчета от плексиглас, както и 5 или 6 броя чаши импорт от Виетнам от рециклирано стъкло, всичко това на обща стойност не повече от 180-200 лв., сигнализират от съдружие „ Зограф “.

Проверката би трябвало да даде отговор и по какъв начин тъкмо са „ усвоени “ отпуснатите от културното ведомство 500 000 лв. за представянето във Венеция на българската „ арт апаратура “, както и да откри дали тези средства не са изхарчени непозволено и нецелесъобразно, акцентират от съдружие „ Зограф “. След като въпросната „ арт апаратура “ в българския павилион на таванския етаж в палацо „ Джустиниан Лолин “ във Венеция е съединена единствено от няколко тънки плоскости топлоизолация от фибран (при междинна цена на дребно за 1 кв.м. на екструдирани полистиренови плочи с дебелина 2 см от 3,86 лева), това ще рече, че закупуването и монтажът на тези топлоизолиращи материали просто няма по какъв начин да коства на данъкоплатците смайващите половин милион лв., безапелационни са в гражданското съдружие.

В писмения отговор на министъра на културата Боил Банов от 3 юли 2019 година на въпрос на депутатите от 44-тото Народно заседание Кристина Сидорова и Александър Симов по отношение на разноските за българското присъединяване на 58-ото Венецианско биенале обаче се изнасят смайващи суми и числа, които здравият разсъдък не може да одобри, показват от „ Зограф “. Така да вземем за пример единствено като разноски за реализацията на кураторския план Министерство на културата е заделило 49 990 лв., а за инсталирането, монтажа и демонтажа на въпросната апаратура от фибран са отпуснати внушителните 50 хиляди лв. /!/, излиза наяве от писмения отговор на министър Банов, качен на уеб страницата на Народното събрание. Опаковката и превозът до Венеция на въпросните плоскости фибран и рафтчета от плексиглас е коствала на данъкоплатците 19 000 лв., а за рекламната акция за българското присъединяване във Венеция културното ни министерство обилно е заделило сумата от 47 500 лева, означават от „ Зограф “ и припомнят, че в влиятелните европейски медии въобще не се появиха информации и изявления за нашето присъединяване на биеналето. В отговора си на депутатския въпрос министър Банов признава също, че Министерство на културата е заделило и съществено перо за „ разноски по съгласуваност на дейностите на място в Италия “ в размер на 42 500 лева, както и за „ командировъчни разноски “ до Венеция - на обща стойност от 30 260 лева

С оглед на гореизложеното, от съдружие „ Зограф “ упорстват всички служители - „ екскурзианти “ от Министерство на културата, включително и чиновниците от пресслужбата на към този момент някогашния министър Банов, да възстановят непозволено изхарчените средства за първокласната си разходка на държавни разходи до Венеция за старта на Биеналето.

Въпросното необикновено по безсрамие разхищаване на парите на данъкоплатците поражда съществени подозрения и за корист със служебно състояние и не трябва да остане безнаказано, считат от съдружие „ Зограф “ и оферират отговорните длъжностни лица в културното министерство, парафирали и одобрили скандалните командировъчни до Венеция, да подадат оставки.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР