Най-важното за разработчика на автомобилната система BlackBerry QNX е безопасността

...
Най-важното за разработчика на автомобилната система BlackBerry QNX е безопасността
Коментари Харесай

Как BlackBerry създаде iOS на автомобилите


Най-важното за разработчика на автомобилната система BlackBerry QNX е сигурността и сигурността
(снимка: CC0 Public Domain)

BlackBerry QNX е де факто стандарт за операционни системи в колите. Ако дадена кола беше смарт телефон, то QNX е нейният iOS или Android. Това е софтуерът, който свързва всички елементи от хардуера на транспортното средство, тъй че „ приложенията “ – всичко от скоростомера до системата за надзор на налягането в гумите – да могат да си приказват несъмнено и надеждно.

Съвременните коли са извънредно комплицирани, с безчет датчици, електронни блокове за ръководство (ECU), бутони, входове, системи за съгласуваност и други. И всички те са построени от разнообразни снабдители. Но въпреки всичко те би трябвало да работят дружно и координирано: би трябвало да поддържат връзка между тях и с основния бордови компютър. Ето там точно е ролята на QNX.

„ Потребителят в никакъв случай няма да види нашето лого. Никога няма да види и нашия програмен продукт “, споделя Грант Курвил, вицепрезидент на BlackBerry за продуктите и тактиката – човек, прочут още като един от отговорниците за създаването на QNX. Но въпреки да е „ невидима “, системата подсигурява сигурна и надеждна вътрешна връзка, сходно на постоянен тръбопровод. Както и по-рано е ставало дума, най-важното за BlackBerry е сигурността и сигурността.

За смисъла на софтуера в колите можем да се замислим едвам тогава, когато се случи случай. Така да вземем за пример, през 2015 година хакери „ пробиха “ в автомобил Jeep, блокирайки скоростната кутия и манипулирайки радиото, климатика и чистачките на предното стъкло. В по-ново време имаше няколко съдбовни, които могат да бъдат свързани с неспособността на системата за автопилот да избегне някои условия.
още по тематиката
Тези събития карат елементарните консуматори да бъдат внимателни и рационално скептични към самостоятелните коли. Но не би било погрешно да се каже, че и други, дребни проблеми с бордовите компютри на колите от време на време подсказват на потребителя какъв брой значим е софтуерът, който стои прикрит „ под капака “.

Наскоро Volvo Trucks също заложи на платформата QNX, защото системата идва авансово сертифицирана за доста индустриални стандарти за сигурност. Това освобождава автомобилните компании от скъпи действия, които в последна сметка водят до основаването на нещо, което към този момент съществува и което не ги отличава от другите автомобилни производители.

„ Ние нямаме отношение към диференциацията “, изяснява Курвил, представен от. „ Нашият програмен продукт си седи безшумно под всичко, което потребителят вижда. Нашата грижа е каквото и да реши производителят на автомобила, без значение от системата, сигурността и надеждността в никакъв случай да не бъдат компрометирани “.

С други думи, за множеството производители на коли няма значително конкурентно преимущество в това да си изградят сами фундаментална софтуерна платформа. Гарантирането, че радарният сензор и камерата за зрение могат да си „ приказват “ между тях и в последна сметка да предават данни към адаптивната система за круиз надзор, е нещо, което или работи, или не работи, и не е въпрос на конкурентно преимущество. Никой автопроизводител не се хвали, че неговата софтуерна система е „ по-добра “ за нещо сходно.

„ Става ли дума за сигурност, там сме ние “, споделя Курвил. QNX управлява 68% от световния пазар на по размер. Този програмен продукт е главният за 23 от водещите 25 производителя на електрически автомобили. Една от „ изчезналите “ марки тук е Tesla.

Списъкът с партньорства се разраства надалеч оттатък актуалните автомобилни производители и новостартиращи компании за ново потомство коли. Миналата година BlackBerry разгласи партньорство с Amazon AWS, с цел да предложи облачна съгласуваност и телематика на автомобилните производители за услуги като мониторинг на положението на колата или свързани с облака усъвършенствани системи за подкрепяне на лидера.

А възходът на електрическите автомобили прави този развой още по-голям, тъй като електрическата кола не се разграничава прекомерно от преносимия компютър. „ Системите, които те би трябвало да построяват за електрически транспортни средства, са тъкмо това, което ние предлагаме “, споделя Курвил. „ Ако вложите задоволително работа на умни хора, пари и време, то нещата, които вършим, разрешават да се отличиш на пазара “.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР