Най-важното сега е изграждането на взаимно доверие - така посланикът

...
Най-важното сега е изграждането на взаимно доверие - така посланикът
Коментари Харесай

Посланикът на Република Корея Шин Бунам пред БНТ

Най-важното в този момент е построяването на взаимно доверие - по този начин посланикът на Република Корея у нас Негово превъзходителство Шин Бунам разяснява процеса на възстановяване на връзките със Северна Корея. В особено изявление за Българска национална телевизия дипломат Шин Бунам приказва за историческата среща в петък сред водачите на Северна и Южна Корея.



Българска национална телевизия: Ваше превъзходителство, по какъв начин стана допустима сходна среща и за какво се организира в този миг?
Шин Бунам, дипломат на Република Корея: На първо място поради нашата непрекъсната политика към Северна Корея. От предходната година насам нашият президент и държавно управление оферират политика, учредена на посланието - в случай че седнете на масата за договаряния и разгадаем въпроса за нуклеарната стратегия, народът ви ще има ярко бъдеще. Ако не, в случай че продължите с нуклеарните проби и междуконтиненталните ракети, ще постигнете единствено дипломатическа изолираност и наказания. Трябва да изберете едно от двете. И вторият миг беше Зимната олимпиада в Пьонгчанг през февруари. Северна Корея взе участие, разменихме си специфични пратеници на двете държавни управления и имахме доста откровена полемика по въпросите на мира и нуклеарната стратегия. Този разговор беше потребен за постигането на крайната ни цел - срещата на върха и срещата на президента Тръмп и севернокорейския водач.
Българска национална телевизия: Да, Зимната Олимпиада беше преломен миг, само че за какво се стигна до такава огромна смяна в политиката на Северна Корея?

Шин Бунам, дипломат на Република Корея: От една страна, нашето предложение към тях, въпреки това - натискът на интернационалната общественост, в това число Съединени американски щати и Европейски Съюз. От друга страна - признатите наказания от Организация на обединените нации, както и от Съединени американски щати и от други страни, които имаха резултат. Това също беше една от аргументите да седнат на масата за договаряния. Срещата беше изпълнена със алегорични жестове и непредвидени моменти. За хората на корейския полуостров кой беше най-специалният и най-изненадващият миг. Най-голямата изненада..... Срещата беше в Панминджон - селището в демилитаризираната зона, знак на разделянето сред северна и южна корея. Сега то ще стане знак на мира и просперитета. И още нещо - севернокорейският водач стана първият, стъпил на южнокорейска територия - това беже жест с голямо значение. И най-после - двамата водачи подписаха взаимна декларация, в която се съгласиха да работят за цялостно унищожаване на нуклеарните оръжия от корейския полуостров и за публично слагане завършек на Корейската война. Двамата водачи оповестиха, че общата цел, за която ще работят, е премахването на нуклеарните оръжия. Това е доста значимо обръщение към света.
Българска национална телевизия: Но към този момент това са единствено думи. Кои са идващите съответни стъпки, които би трябвало да бъдат направени в тази посока?
Шин Бунам , дипломат на Република Корея: Въпросът за нуклеарната стратегия би трябвало да бъде разискван освен с Южна Корея, само че и със Съединените щати. В идващите седмици президентът Тръмп ще има среща със севернокорейския водач и това ще е главната тематика на тази среща. Надяваме се, че на тази среща ще бъдат контрактувани избрани правила и по-късно ще бъде призната пътна карта за премахването на нуклеарните оръжия.
Българска национална телевизия: Но хората в Южна Корея имат вяра ли, че режимът в Северна Корея ще се откаже от нуклеарните се упоритости?
Шин Бунам, дипломат на Република Корея: Севернокорейският водач заявява, че ще съблюдава обещанието си да се откаже от нуклеарните оръжия. Наистина се надявам, че ще избави обещанието си и ще бъдат контрактувани пътна карта и процедури за унищожаването на нуклеарните оръжия. Разбира се, от време на време дяволът е в детайлите, само че се надявам, че в последна сметка, ще успеем да се договорим.
Българска национална телевизия: Можем ли да чакаме водачът Ким Чен-ун скоро да посети Сеул?

Шин Бунам, дипломат на Република Корея: Надявам се. Двамата водачи са схванаха най- напред през есента южнокорейският президент да посети Пхенян и евентуално идната среща ще е в Южна Корея. Но още е рано да се каже. Но двамата се договориха да имат постоянни диалози очи в очи и по гореща телефонна линия.
Българска национална телевизия: Тези срещи ли са са методът да бъде построено още веднъж доверие сред двете страни?

Шин Бунам, дипломат на Република Корея: Нашият президент сподели, че сега построяването на доверие е най-важната ни задача. Това е първата среща от 10 години, по тази причина в този момент се нуждаем точно от това. Предполагам, че това ще важи с цялостна мощ и за срещата на президента Тръмп със севернокорейския водач.
Българска национална телевизия: Може ли да се каже, че настъпи моментът да се приказва за обединяване на двете Кореи?

Шин Бунам, дипломат на Република Корея: В последна сметка ще се стигне и до това, само че в този момент още е рано. Сега се нуждаем от възобновяване на доверието, от тясно съдействие и по-късно ще приказваме и за обединяване. Но обединяването е крайната цел на един нескончаем развой. Сега би трябвало да се концентрираме върху взаимното битие, върху признаването на разликите посред ни, върху това по какъв начин да се помирим, по какъв начин да станат съвместими н ашите системи, институции и по какъв начин да работим за мир и разцвет.
Българска национална телевизия: След срещата в петък, какво е възприятието у южнокорейците - вяра или песимизъм?

Шин Бунам, дипломат на Република Корея: Бих споделил, внимателен оптимизъм. Това беше първата среща от над 10 години. Надяваме се, че трайният мир най - сетне ще настъпи на нашия полуостров.Но в това време, ние помним, че сме били лъгани на няколко пъти. тъй че чакаме да забележим дали севернокорейският водач ще извърши записаното в декларацията. Сега е времето да се извърши обещаното. Случвало се е да се споразумеем по нуклеарния въпрос или мира на полуострова, само че тази съглашения не бяха изпълнени, не бяха превърнати в каузи. Сега сме изпълнени с внимателен оптимизъм. Това е последният късмет освен за нас, само че и за района и за света, тъй като това е и световен въпрос.
Ваше превъзходителство, разговаряхме преди Олимпиадата в Пьонгчанг. Дали тогава някой си е представял, че може да се случи нещо сходно, да има сходен процес на събитията?

Шин Бунам, дипломат на Република Корея: Едва ли. Имаше оптимисти, само че не бяхме сигурни, не знаехме какво ще е държанието на Северна Корея. Но след размяната на специфични прате ници, се разбрахме да има среща на върха и по-късно се стигна дотук. Но никой не е мечтал това да се случи за толкоз малко време. Случилото се в действителност е феноменално.  Историческата среща сред двете Кореи: Има ли вяра за дълготраен мир? Историческата среща сред двете Кореи: Има ли вяра за дълготраен мир?
Исторически ден за Корейския полуостров. Лидерите на Южна и Северна Корея се срещнаха за първи път и изпратиха на света сигнал за помиряване. Двамата с...
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР