Най-важното от посещението в САЩ е, че успяхме да договорим

...
Най-важното от посещението в САЩ е, че успяхме да договорим
Коментари Харесай

Лена Бориславова: Договорката за газа беше най-важното от посещението в САЩ

Най-важното от визитата в Съединени американски щати е, че успяхме да договорим по-ниски цени на газа. Показахме, че пазиме своите ползи. Трябват ни сред 12 и 15 танкера от Съединени американски щати, с цел да покрием потребностите си. Вече са в ход договаряния з асредносрочни и дълготрайни контракти.

Преговаряме и с други страни за газ. Договрили сме и да получаваме азерски газ, даже и да не е издигната връзката с Гърция. Това разрушава мита на предходните ръководещи, че не може да има различни доставки на газ.

Азерският газ е доста по-евтин от съветския и това демонстрира още един път по какъв начин предходните ръководещи са се отказвали от анекси за алатернативни доставки. В бъдещите доставки на газ няма да има медиатори, цената ще е по-ниска и когато юли стартираме да получаваме цялостните количества азерски газ, цената ще е по-ниска от тази на европейските тържища. България години наред е била държана подвластна в областта на аенергетиката.

Ние имаме политическа воля да се доставят цялостните количества азерски газ, преговаряме и с други страни. Това демонстрира разликата с ГЕРБ. Стартегически значимо за страната е да имаме благонадежден снабдител на газ, който да не взима едностранно решения. Предишните ръководещи вървяха и се молиха да не се стопира газа, а в този момент се видя, че може да има различни доставки на газ и то на по-ниски цени.

Това сподели в предаването " Денят с Георги Любенов " по Българска национална телевизия началникът на политическия кабинет на премиера Кирил Петков Лена Бориславова във връзка държавната аудиенция в Съединени американски щати, при която бяха контрактувани по евтини доставки на газ.

" Турски поток " е извънредно безценен. Нека приключи инспекцията и ние ще изнесем данни какъв брой средства са изтекли там. Този план е издигнат за рекордно малко време, само че няма разклонения за България и това е в ущърб на националните ползи. Имаме сигнали за доста съществени нарушавания по време на градежа. " Турски поток " е строен от съветски компании, които след това са дарили транспортни средства на някогашните ръководещи. Идеята за инспекция не идва от Съединени американски щати. Проверката е за да се защитят националните ползи ", безапелационна бе тя.

" Правителството прави всичко, което е в полза на България. Към момента няма по какъв начин да тръгнем да национализираме обекти със стратегическо значение - приказвам за рафинерията " Лукойл ". Очакваме законопроект, който да ни приравни със законодотелството в Европейски Съюз. С този законопроект ще можем да глобяваме съветски жители у нас, които са в забранителните спсисъци ", разкри началникът на кабинета.

" Всяка форма на митинг е законосъобразна и би трябвало да се развива. Важно е митингите да не са самоцелни. Когато отсреща има оферти от държавното управление, би трябвало да има разговор и да се вземе решение, а не да се стачкува непременно. Няма по какъв начин превозвачите да са удовлетворени в този миг, само че ние стартирахме редици ограничения. За лот 7 и 9 на Автомагистрала " Хемус " няма планове за градеж, не е платен трошляк, само че има заплащане в размер на 10 млн. лв. за озеленяване. Нали разбирате защо приказвам. Няма план за градеж само че едни 10 млн. са платени. Ясно е, че тези пари са изчезнали и няма да бъдат върнати. Продължаваме диалозите с всички протестиращи и се надяваме на разговор ", разгласи Бориславова.

" Антиинфлационният ни пакет следва да бъде показан. Вдигнахме минималната заплата, пенсиите, детските добавки, детските градини към този момент са безвъзмездни. Сега е задействана процедурата да паднат акцизите на тока и газа. Това ще отнеме към месец и нещо и това се случва. Направихме предложение и за повдигане на прага на Данък добавена стойност. Правим промени. Дали би трябвало нещата да се случват по-бързо - да. Поставили сме си за цел да няма небогати хора в България и вършим всичко вузможно в тази тенденция ", увери тя.

" Говорим с нашите съдружни сътрудници и търсим решения. С президента имаме разнообразни визии по значими въпроси, само че по този начин работи едно демократично общество. Ако имаме единодушие по всички въпроси кабинет, съпротива, президент, общество, ще заприличаме на Северна Корея.

Твърдението, че има доста мощен външен напън по тематиката за Северна Македония не е правилно. Сега в Съединени американски щати ни попитаха единствено " какво става ". Не е имало никакъв напън. Ние казахме, че работим със Скопие и чакаме действителни резултати. Искаме да забележим стъпки, с които ще бъдат предпазени ползите на българските гарждани в Македония. Темата за Северна Македония е опит за вътрешна дестабилизация на кабинета. Всичко ще бъде разисквано с съдружните сътрудници и няма по какъв начин тематиката Македония да стане причина за рухването на държавното управление ", приключи Лена Бориславова.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР