Най-важното нещо за успех в инвестирането на финансовите пазари -

...
Най-важното нещо за успех в инвестирането на финансовите пазари -
Коментари Харесай

Компаниите, донесли най-големи печалби за инвеститорите през последните 100 години

Най-важното нещо за триумф в вложението на финансовите пазари - търгувайте дълготрайно и инвестирайте в елитни бизнеси изплащащи дял. Не вярвате? Вижте кои са фирмите основали най-голяма стойност и благосъстояние за вложителите от 1926-та година до края на 2016-та, в проучване на финансовия уебсайт Kiplinger.

12. Berkshire Hathaway

Символ на търговия: BRK.B

Създадено благосъстояние през целия живот на фонда: 355.9 милиарда $

Годишна възвръщаемост (ноември 1976 година - декември 2016 г.): 22.6%

Текуща цена на акцията: 215.25

Доходност на настоящия дял: N/A

Не би трябвало да се изненадвате, че един от най-голeмите вложители на всички времена ще стои зад една от най-добре представящите се акции на всички времена. Уорън Бъфет пое контрола над Berkshire Hathaway, производител на текстилни артикули, при започване на 60-те години.

Тъй като бързо стана ясно, че производството на текстил в Съединени американски щати е в крах, Бъфет реши да смени предавките. В края на 60-те години Бъфет и неговия фонд към този момент е диверсифициран в банковото, застрахователното и издателската активност. Той в никакъв случай не поглежда обратно. Berkshire към този момент е холдингово сдружение, което се състои от десетки разнообразни компании, продаващи всичко от долни дрехи (Fruit of the Loom) до застрахователни полици (Geico).

Berkshire също е средство за Бъфет да влага в акции, които той е направил остроумен и сполучлив бизнес. На 87-годишна възраст, Бъфет не дава никакви индикации, по кое време ще се пенсионира. Акционерите на Berkshire обаче, не се оплакват.

11. Alphabet

Символ на търговия: GOOGL

Създаване на благосъстояние през целия живот: 365.3 милиарда $

Годишна възвръщаемост (септември 2004 - декември 2016 г.): 24.9%

Текуща цена на акцията: 1 132.65

Доходност на настоящия дял: N/A

Компанията сигурно е постигнала най-хубавото от относително късото си време на живот, като обществено търгувана компания. Акциите на бизнеса, в миналото прочут като Гугъл - корпоративното име беше променено на Alphabet през 2015 година - в началото бяха препоръчани на обществеността преди повече от 13 години. До края на първия търговски ден през 2004 година компанията към този момент доближи стойност от 27 милиарда $.

Днес, Alphabet има пазарна стойност приближаваща 800 милиарда $. Търсачката на Гугъл е най-важният бизнес на Alphabet, само че не и единствения, тъй че смяната на фирменото име пристигна да уточни това. Сред необятно диверсифицирания й бизнес са самостоятелните коли в лицето на стартъпа Waymo; Nest Labs, разработчик на приложения за интернет на нещата; и X-бизнеса, който се пробва да измисли технологии целящи да създадат света по-добро място, в това число и за акционерите.

10. Wal-Mart

Символ на търговия: WMT

Създаване на благосъстояние през целия живот: 368.2 милиарда $

Годишна възвръщаемост (декември 1972 година - декември 2016 г.): 18.4%

Текуща цена на акциите: 111.98 $

Текуща дивидентна рентабилност: 2%

Става ясно, че най-големият търговец на дребно в света има една от най-добре представящите се акции в дълготраен проект. Но това е дълъг път към величието. В края на първия си ден от търговията на Нюйоркската фондова борса през 1972 година Wal-Mart Stores е на стойност 4 цента на акция. Днес акциите на компанията са при равнища от над 110 $.

От непретенциозно начало, като обединен магазин с отстъпки, Wal-Mart към този момент оперира с повече от 11 600 търговски обекта по целия свят и за него работят 2.3 милиона души. Появата на Amazon, по-специално като съперник, накара Wal-Mart да влага съществено в бизнеса си с електронна търговия и ранните резултати от тези старания наподобяват обещаващи.

През февруари Wal-Mart се преименува на Walmart Inc. в опит да реалокира облика си оттатък своите " тухлени и хоросанови корени ". Като част от Dow от 1997 година, Wal-Mart усилва дивидента си всяка година от 1974 година насам.

9. Chevron

Символ на търговия: CVX

Създаване на благосъстояние през целия живот: 390.4 милиарда $

Годишна възвръщаемост (юли 1926-декември 2016 г.): 11.0%

Текуща цена на акцията: 123.54

Текуща дивидентна рентабилност: 3.2%

Chevron е още един член на Dow, носещ огромен дял от основаването на благосъстояние на фондовия пазар от 1926 година насам. Той също е благонадежден снабдител на доходи и дивиденти. С 30 следващи години на годишен растеж на своите парични изплащания към акционерите, върхът на Chevron внушава убеденост, че дивидентът ще продължи да пораства и в бъдеще.

Произходът на Chevron като компания датира от 19-ти век и минава през именитата нефтена империя на Джон Д. Рокфелер. Chevron работи в продължение на десетилетия като Standard Oil от Калифорния, въпреки че марката Chevron е била употребена за артикули още през 30-те години.

Корпоративното име на компанията обаче, бива променено на Сhevron Corp. едвам през 2005 година (непосредствено преди този момент компанията е била известна като ChevronTexaco като самопризнание за сливането с Texaco през 2001 г.)

8. General Motors

Символ на търговия: GM

Създаване на благосъстояние през целия живот: 425.3 милиарда $

Годишна възвръщаемост (юли 1926-юни 2009 г.): 5.0%

Текуща цена на акциите: 38.5

Доходност на настоящия дял: 3.96%

General Motors е титанът на промишлеността в Америка на 20-ти век. Акциите на производителя на автомобила първо се причислиха към Dow през 1915 година Тя отпада година по-късно, преди да се причисли още веднъж през 1925-та година. Акциите й сътвориха впечатляващо количество милионери на фондовата борса в Ню Йорк, изплащайки над 64 милиарда $ единствено под формата на дивиденти.

" GM е една от най-успешните акции във връзка с основаването на благосъстояние през целия живот за акционерите в цялост, макар нейния неподходящ край ", разясняват анализатори.

Въпреки че в началото акциите на GM са едни от най-големите спечелили от предишния век, неотдавнашното положение на компанията не е толкоз " ярко ". Акциите в новия GM (GM) са едвам на 34% от първичното обществено предложение през 2010-та година. Индексът S&P 500 се е нараснал повече от два пъти за същия интервал.

7. Johnson & Johnson

Символ на търговия: JNJ

Създаване на благосъстояние през целия живот: 426.2 милиарда $

Годишна възвръщаемост (октомври 1944-декември 2016 г.): 15.5%

Текуща цена на акциите: 140.57

Текуща дивидентна рентабилност: 2.7%

Johnson & Johnson работи в няколко разнообразни области на опазването на здравето, в това число фармацевтични артикули и медицински произведения. Компанията е най-известна, обаче, със своите извънборсови потребителски марки, в това число Listerine вода за уста, Tylenol обезболяващо и Johnson`s Baby шампоан.

Основана през 1886 година от трима братя, компанията основава първите търговски комплекти за първа помощ и е първата за всеобщо произвеждане на зъбни конци - всичко това преди 1900 година Икономичните превръзки се появяват на пазара през 1921 година. до 1997 година, макар че акциите са обществено търгувани от 1944 година насам.

Нарастващият дял, дружно с известността на продуктите на компанията, в последна сметка направи акцията прекомерно забележима, с цел да се пренебрегва. J&J усилва размера на годишните си парични изплащания на акционерите всяка година от 1963 година насам.

6. Altria

Символ на търговия: MO

Създаване на благосъстояние през целия живот: 470.2 милиарда $

Годишна възвръщаемост (юли 1926-декември 2016 г.): 17.7%

Текуща цена на акцията: 48.78

Доходност от настоящи дивиденти: 6.5

Произходът на Altria може да бъде проследен до 19 век в Лондон. Днес бизнесът на компанията продължава да се концентрира върху тютюна, в това число цигари (Philip Morris USA), тютюневи произведения без тютюнев пушек и пури (John Middleton).

Altria има и св. Michelle Wine Estates, главен производител на вино. Компанията е най-известна със своята новаторска марка цигари Marlboro, само че в един или различен миг Altria и неговите прародители са взели присъединяване и в други известни имена, в това число Miller Brewing и Kraft Foods.

Акциите в началото се причислиха към Dow през 1985 година, когато компанията беше наречена Philip Morris Cos. Името се трансформира на Altria през 2003 година, а акциите бяха сменени в Dow през 2008 година

Philip Morris International (PMI) е обособена обществено търгувана компания, която беше отделена от Altria през 2008 година, с цел да продава цигари отвън Съединени американски щати

5. IBM

Символ на търговия: IBM

Създаване на благосъстояние през целия живот: 520.2 милиарда $

Годишна възвръщаемост (юли 1926-декември 2016 г.): 13.8%

Текуща цена на акцията: 141.38

Текуща дивидентна рентабилност: 4.6%

Мислете за IBM, като за дядо на софтуерните акции. Компанията, която стартира да действа под настоящето си имение през 1924 година, в началото е била включена в Dow от 1932 до 1939 година Тя е добавена назад към индустриалния показател през 1979 година и остава съставен елемент и до през днешния ден. В доста връзки историята на IBM е история на софтуерния напредък на 20-ти век. Що се отнася до сегашния век, това е по-труден интервал. IBM създава компютърен хардуер и програмен продукт за бизнеса.

Консултирането е друга значима област на опериране. Въпреки това, услугите, основани на облак, наподобява са бъдещето, само че IBM няма дефицит на конкуренция. Amazon, Microsoft, Гугъл, Oracle и Cisco Systems са едни от най-известните софтуерни компании, които се борят в пространство.

Уорън Бъфет гледа годишните доклади на IBM в продължение на десетилетия, преди дефинитивно да вземе позиция пррез 2011 година. Бъфет обаче, продава повече от половината от инвестицията си през 2017-та година, само че все пак, фондът му към момента има към 37 милиона акции от компанията.

4. General Electric

Символ на търговия: GE

Създаване на благосъстояние през целия живот: 608.1 милиарда $

Годишна възвръщаемост (юли 1926-декември 2016 г.): 10.7%

Текуща цена на акцията: 10.5

Текуща дивидентна рентабилност: 0.4%

General Electric заема особено място в историята на фондовия пазар: това е един от 12-те акции, съставляващи истинския Dow Jones промишлен показател през 1896 година За страдание, компанията отпадна от показателя през лятото на предходната година, разследване на компликациите и рецесията обвързвана с нея.

Компанията е учредена през 1982 година разследване на сливането сред Тhоmѕоn-Ноuѕtоn и Еdіѕоn Gеnеrаl Еlесtrіс Соmраnу.

Най-ранните артикули са били електрически крушки, електрически локомотиви, ранни рентгенови апарати, електрическа печка.

3. Microsoft

Символ на търговия: MSFT

Създаване на благосъстояние през целия живот: 629.8 милиарда $

Годишна възвръщаемост (април 1986 - декември 2016 г.): 25.0%

Текуща цена на акцията: 137.06

Текуща дивидентна рентабилност: 1.34%

През 1975 година Бил Гейтс напуща Харвард, с цел да сътвори компютърна компания с другар от детството си Пол Алън. През 1985 година се продава първата операционна система Windows. Година по-късно Microsoft става обществена при цена от 21 $ за акция (или еквивалент на 6 цента на акция, откакто цената се поправя с разпределения дял и сплитове).

Компанията бързо революционизира персоналните компютри и основава потомство от по този начин наречените " Microsoft милионери ". Неотдавна, дните на славата на Microsoft изглеждаха в историята, защото продажбите на десктоп компютри се сринаха на пръв взор необратимо.

Въпреки това, компанията претърпява подем, с помощта на прекосяването от лицензиран програмен продукт към програмен продукт, основан на облак. Днес Microsoft е главен състезател в " облачните технологии " и триумфа при акциите отразява този триумф. Производителят на програмен продукт се трансформира в третата компания, чиято пазарна капитализация мина психическата граница от 1 трилион $ и единствената компания сега с пазарна оценка над тази стойност.

2. Apple

Символ на търговия: AAPL

Създаване на благосъстояние през целия живот: 745.7 милиарда $

Годишна възвръщаемост (януари 1981 - декември 2016 г.): 16.3%

Текуща цена на акциите: 204.23

Текуща дивидентна рентабилност: 1.5%

Какво ново може да се каже за Apple? Нейният съосновател, Стив Джобс, е именит, неговите съоръжения са повсеместни, а компанията се трансформира в първата обществена компания достигала до пазарна оценка от 1 трилион $. При равнище от към 940 милиарда $, цената на компанията не е доста надалеч от психическата граница и сега.

Преди Джобс да дебютира революционния смарт телефон през 2007 година, Apple бе добре прочут производител на скъпи лични компютри, който запълваше пазарни ниши. След 10 години са продадени повече от милиард айфона. Акциите на Apple са спечелили невероятни 928% след първичното стартиране на смарт телефона. Джобс умря през 2011 година, само че компанията, с която той стартира със Стив Возняк, живее и през днешния ден и най-вероятно ще продължи да съществува.

1. ExxonMobil

Символ на търговия: XOM

Създаване на благосъстояние през целия живот: 1.0 трилион $

Годишна възвръщаемост (юли 1926-декември 2016 г.): 11.9%

Текуща цена на акциите: 76.13

Текуща дивидентна рентабилност: 4.5%

Говорейки за 1 трилион $, това точно е и удивителното количество благосъстояние, основано от ExxonMobil сред 1926 и 2016 година Без подозрение надеждният дял, който Exxon е изплащал на акционерите от 1882 година, е съдействал доста за това.

Само през последните 35 години, на фона на цикъла на взрив на петрола и сривове, компанията е нараснала изплащането на дивиденти със междинен годишен ритъм от 6.3%. Подобно на противника си Chevron, Exxon би трябвало да се бори с несигурността във връзка с бъдещето на изкопаемите горива, да не приказваме за невероятните съмнения в цените на петрола.

Представянето на акциите на компанията значително отразява тази неустановеност. Цената на акциите на Exxon през днешния ден е по-ниска, в сравнение с преди 10 години. Exxon е част от Dow, откогато индустриалния показател увеличи броя на членовете си до 30 компании през 1928 година Тогава тя е била известна като Standard Oil от New Jersey. Името публично се трансформира на Exxon през 1972 година.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР