Най-важното нещо за един футболен отбор са футболистите и треньорът.

...
Най-важното нещо за един футболен отбор са футболистите и треньорът.
Коментари Харесай

Левски вече е друг, не на терена, а във важните ходове

Най-важното нещо за един футболен тим са футболистите и треньорът. Без добър треньор и положителни футболисти да имаш, триумфът е под подозрение. И противоположното – без положителни футболисти и най-хубавият треньор може да се провали. Собственикът на Левски Спас Русев направи няколко гениални хода с привличането и на добър треньор, и на положителни футболисти. Тоест, поставя основата на нещо, което ще даде резултат. Положи основите на нещо, което доста хора преди него не посмяха. Въртяха се едни и същи треньори, влачеха се съмнителни играчи свободни сътрудници и резултатите най-после бяха все едни и същи. Няма смисъл да ги припомняме. Сега е друго. Сега Спас Русев демонстрира, че му бяха нужни по-малко от година, с цел да влезе в родната футболна реалност. Бяха му нужни по-малко от 12 месеца, с цел да осъзнае, че би трябвало да се положат основите на тима с добър тим и по-качествени футболисти. Естествено, по тази причина се желаят пари, само че и в други години на „ Герена “ е имало финанси, само че ходовете бяха пагубни.

Интересува ли се Спас Русев от Левски? Феновете сложиха под подозрение това през зимата и едвам не го принудиха да си замине. Винаги съм твърдял, че мястото на почитателите е на трибуните. С пазаруването на билети и карти те оказват помощ на клуба задоволително. Няма смисъл да са в ръководството на клуба, най-малко в България и по нашите ширини към момента не сме дорасли, с цел да се съпоставяме с Барселона, Байерн Мюнхен или другите колоси, които имат напълно разнообразни управнически структури с почитатели в тях. На този стадий нашите последователи е задоволително да пълнят стадионите и по този начин да обезпечават не дребна част от бюджета на клуба.

А дали Спас Русев се интересува от Левски надали има смисъл да обясняваме. Бизнесменът в действителност сподели, че е управител. Човек, който схваща от бизнес и човек, на който е ясно какво би трябвало на един тим, с цел да бъде изменен и да стартира да гледа в друга посока. Трябва му добър треньор. Самият факт, че двата разновидността за нов ментор на тима бяха Авраам Грант и Делио Роси приказва задоволително. Не недооценявам никого от идващите имена, които ще изброя, само че всякога, когато се постановяваше треньорска рокада на „ Герена “ спряганите имена бяха Емил Велев, Вили Вуцов, Илиан Илиев и Мъри Стоилов. С изключение на последния, който реализира огромни триумфи в Казахстан, другите към момента не могат да се мерят с равнището на Роси, камо ли на Грант. Само с този си ход Спас Русев сложи Левски в друга низина. Бяха привлечени положителни футболисти. Някои побързаха да се присмеят на Жорди Гомес и Габриел Обертан. Пази, Боже!!! Тези футболисти са потвърдени в надалеч по-класни и стойностни шампионати и да ги оплюем тук не приказва добре за нашите страхотни „ потенциали “. От два мача се сипят суперлативи за Обертан и е видно, че французинът е друга класа. Ето че и в още една тенденция Спас Русев съумя да помръдне нещата към по-добро – привличането на по-добри футболисти от тези, които бяхме привикнали да чакаме всеки трансферен прозорец – множеството свободни сътрудници и със съмнителни качества.

Левски може да не полети за два, три или пет кръга. Но се вижда смяна в настроението. И на терена измежду футболистите, и измежду публиката. В Благоевград секторът за посетители беше цялостен, последователите останаха удовлетворени от видяното. Останаха удовлетворени най към този момент от промененото предпочитание и хъс за игра. Много малко би трябвало на публиката, с цел да пристигна на стадиона и да поддържа Левски. Няколко стратегически хода и няколко победи... Ходовете към този момент бяха направени от Спас Русев. Те в действителност са стратегически – не се мисли от през днешния ден за на следващия ден и на парче. Привличането на Делио Роси може да се окаже съдбоносно за цялостното развиване на Левски в идващите една-две години. Но би трябвало и самообладание, както и време. Нищо не става с магическа пръчка. Чисто битово италианецът се нуждае от няколко месеца, с цел да се приспособява към новата конюнктура. На новите играчи – също.

Замисляли сте се, че идването на треньор от неговия сан е стратегическо и за целия ни футбол. Не че равнището ни ще стигне британското или испанското, само че какъв брой често наш тим може да се похвали с сходен експерт? Не че нашите не костват, в противен случай – имаме доста положителни треньори. Но постоянно идването на чужденец от сериозен сан подвига реномето. Иначе си оставаме посредствени и се боричкаме между тях. Точно това се крие в мисленето на притежателя на Левски. Може да мислят, че той е грандоман и дава образци с Англия и Челси, с които нямаме база за съпоставяне, само че тъкмо това е пътят. Трябва да се стремиш привидно към недостижимите неща, да опитваш да достигнеш сложното, да надхвърлиш ежедневното дребнотемие. Да поставиш основите на тима с добър треньор и положителни футболисти. А по-късно с няколко победи да върнеш публиката на стадиона. Легендите да бъдат в ложата, където им е мястото и Левски да стартира нов път към историята...
СТЕФАН РАЛЧЕВ/БЛИЦ
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР