Най-важното нещо... е когато мирът бъде постигнат в Украйна, да

...
Най-важното нещо... е когато мирът бъде постигнат в Украйна, да
Коментари Харесай

В търсене на мир в Украйна Китай посреща "най-добрия си приятел" в Европа

Най-важното нещо... е когато мирът бъде реализиран в Украйна, да бъде обективен и нескончаем. И като приказваме за обективен, имам поради териториалната целокупност на Украйна, която бе нарушена от Путин, да бъде уважавана. "

Думите са на испанския министър председател Педро Санчес и с тях изясни през почивните дни за какво отива в Китай. " Териториална целокупност " може да е мъчно за разискване разбиране: то бе главен дирек в разбирането на Пекин за който и да било спор (включително тъй като азиатският колос възприема целостта си като нарушена без Тайван), а.

С поканата, отправена към Санчес, обаче Китай продължава диалозите, с които се стреми да покаже, че с повишената му тежест в света нарастват и възможностите да работи сполучливо за завършек на войната в Украйна - без значение от другарството с Русия, която нахлу в страната преди 13 месеца и при срещата с която нямаше забележим прогрес в разискванията на вероятен излаз.

Защо тъкмо Испания

Ролята на Испания е особена.

Социалистът Педро Санчес утвърди ролята на Мадрид в НАТО, само че и ускори наличието му по света, изключително в Латинска Америка, откогато пристигна на власт през втората половина на предишното десетилетие. Испания поема и ротационното председателство на Съвета на Европейския съюз през юли тази година.

Санчес недвусмислено показва поддръжка за Украйна и под негово управление страната неколкократно е обявявала доставки на оръжия (включително немски танкове " Леопард " ). Крайнолевите му съдружни сътрудници обаче постоянно го, че допринасял за " военната ескалация ".

 На среща с търсен от Хага: президентът на Китай идва в Русия, а гледа към Украйна На среща с търсен от Хага: президентът на Китай идва в Русия, а гледа към Украйна

Китай от своя страна не възприема Испания като нападателно настроената страна, каквато вижда в лицето на Англия или Съединени американски щати, в случай че се съди по пред в. " Ел мундо " на почитан китайски чиновник: " Испания постоянно е била огромна поддръжка. Винаги е се е държала като много неутрална, въпреки някои да са опитвали да притърпат испанското държавно управление към войнствените и антикитайски позиции на Съединени американски щати и НАТО. Със сигурност ще е основен артист тази година, който ще ни помогне да подобрим връзките с Европейски Съюз. "

Последните думи отпращат към едно от тълкуванията на специалисти в дните преди визитата на Си в Москва. Мирните начинания на Пекин съгласно тази трактовка са замислени и за очите на Европа, а посредством тях Китай пробва да вбие чеп в западните настройки към Китай и да попречи на втвърдяването в Европа, мечтано от Съединени американски щати, до момента в който гледат към азиатския колос като на водещото геополитическо предизвикателство без значение от продължаващата война в Украйна.

В. " Ел конфиденсиал ", че Китай от години държи да окачествява Испания като " най-хубавия си другар " в Европейския съюз, макар очебийно околните връзки с други страни, също наричани по този начин в последните години: Гърция и Португалия. Мадрид и Пекин би трябвало да потърсят единодушие и по въпроса за построяването на 5G инфраструктурата в Испания, която не изключва изцяло китайския бизнес, а в случай че се придържа към тази позиция, съгласно дипломатически източници може да получи обещания за още китайски туристи, съдействие в технологиите и промишлеността.

Какво чака Испания

Санчес даде да се разбере, че за него е значимо европейците да чуят " от първа ръка " китайските разбирания за спора в Украйна, а Си да чуе, че изискванията за мир ще бъдат избрани от нападнатите украинци.

Той отива в миг, когато Киев предизвестява, че не е податлив на " неприемливи взаимни отстъпки " с Москва, а и двете страни се готвят за нова пролетна контраатака на Украйна. " Ел паис ", че пътуването е изключително значимо за Санчес, до момента в който се пробва да усили интернационалната тежест на Испания (за пътуването се разбра в края на обиколка в Латинска Америка) и се надява да бъде мост сред Европа и противника Китай, с който обаче е по-добре да поддържа положителни връзки.

 Русия и Китай оповестиха всеобхватно партньорство против Русия и Китай оповестиха всеобхватно партньорство против " трите сили на злото ", няма пробив за Украйна

Улесняващ фактор за провеждането на това пътешестване е, че за него се приказва от предходната година, около половинвековните дипломатически връзки на Мадрид и Пекин, паралелно с към този момент отправяните от управлението на Германия и Франция апели Китай да бъде зает в търсенето на излаз от войната като медиатор.

Съчетанието сред него и търсенето на излаз от войната в Украйна в същото време трансформира Санчес в следващия водач, който Китай употребява, с цел да утвърди завръщането си на международната сцена след три години вглеждане в себе си поради COVID-19. Преди визитата при Путин Си посрещна беларуския водач Александър Лукашенко. Тъкмо преди Санчес, с който ще беседва на 31 март, Си ще одобри и бразилския държавен глава Лула да Силва. А към серията от визити към момента се чака да беседва по телефона с украинския президент Володимир Зеленски.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР