Най-важното може би е прословутата съдебна реформа, за която всички

...
Най-важното може би е прословутата съдебна реформа, за която всички
Коментари Харесай

Крум Зарков: Свърши времето за загрявка за съдебна реформа

Най-важното може би е прословутата правосъдна промяна, за която всички приказват и се упражняват. Написани за законопроекти, които са подготвени да бъдат обсъждани и дават отговор за написването на стандартите, защото са формирани от няколко екипа, преговорени са с европейските институции и тук става дума към този момент единствено и само за политическа воля за тяхното приемане. Това съобщи правосъдният министър Крум Зарков пред публицисти в отговор на въпрос дали са застрашени Шенген и Плана за възобновяване и резистентност, в случай че не бъде признати измененията в Наказателно-процесуален кодекс.

Коментарът си той направи, откакто награди възпитаници и студенти за написването на есе на тематика " Правата на индивида - онлайн и офлайн " в отрасловото ведомство.

Зарков не вижда никаква причина, заради която да отлагаме нещо, което всички знаят, че би трябвало да се свърши. Някои от периодите за Плана за възобновяване и развиване към този момент изтекоха и всеки ден закъснение слага под риск милиони средства и евра. За Шенген неофициално и незаслужено бяхме спрени, само че като мотив използваха неналичието на законопроектите за Наказателно-процесуален кодекс, уточни той.

Това, че на следващия ден ще се преглежда в правна комисия законопроектът за отговорността на основния прокурор и механизмът за неговото следствие, е добър знак. Добри знаци имаше няколко към този момент и уповавам се положителните знаци да се трансфорат в добър резултат. Всеки изгубен ден е проблем, посочи Зарков.

Той уточни, че въпросът за механизма за следствие на основния прокурор е на дневен ред от 2009 година и в случай че нямало опозиция, към този момент нямало да се разисква и всичко щяло да е реалност. " Не ми се желае да приказвам за опозиция, а ми се желае да приказвам за схващане и се надявам задоволително наброй депутати да са разбрали, че му е пристигнало времето на този закон, а и на другите закони по Плана за възобновяване. Ако приказваме за по-кратък интервал на деяние на Народното събрание, то приемането на Наказателно-процесуален кодекс и Закон за съдебната власт, свързани с механизма за следствие на основния прокурор и антикорупционния закон, са най-важни. Дано има време да се одобряват и другите закони ", разяснява Зарков.

Запитан за излязлата в медиите преди празниците информация, че американски конгресмен е изпратил писмо до Министерство на финансите в Съединени американски щати с позиция, че основният прокурор в България би трябвало да бъде глобен, Зарков съобщи, че никой не е над закона - нито основният прокурор, нито министрите, нито най-богатите. За това би трябвало серия от стъпки, другояче ще получаваме писма, отчети, причини и спирачки. Нямаме право да държим българските жители заложници на нерешени проблеми и се надявам задоволително народни представители в Народното събрание да го схванат, сподели още Зарков.

На въпрос на News.bg дали е подготвен да остане длъжностен министър на правораздаването, в случай че не се сформира държавно управление с третия мандат, Зарков съобщи, че е още рано да отговори, само че прикани депутатите да се съсредоточат в идващите няколко седмици, които предстоят. Той се надява да има болшинство в Народното събрание, с цел да се одобряват нужните антикорупционни закони.

Зарков отхвърли да разяснява кой може да бъде определен за последния трети мандат за сформиране на държавно управление - дали на Българска социалистическа партия, на Демократична България или на " Български напредък ".
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР