Най-важното което трябва да кажем от числата за днес е

...
Най-важното което трябва да кажем от числата за днес е
Коментари Харесай

Здравният министър с важен призив към всички българи

 Най-важното което би трябвало да кажем от числата за през днешния ден е че имаме 875 излекувани. За последните седмици има хиляди излекувани ", това съобщи в студиото на " Здравей, България " здравният министър проф. д-р .

" Натискът върху здравната система е извънредно огромен. Особено в София. В столицата е имало над 550 повиквания за последното денонощие.  40 коли са обслужвали целия град. На всеки 40 секунди е имало повикване. Лекарите следват строги логаритми и медицински обстоятелства, с цел да закарат някого до болница. Около 200 от случаите са били Коронавирус и не всички са били за болнично лекуване ", акцентира министърът.  По думите му личният състав не доближава на всички места – освен в България.

" Достъпът до здравна помощ е друг от съществуването на кревати. Той значи да стигнеш до доктор, да получиш помощ. Проблемът е един единствен – неналичието на лекари и сестри. Той съществува от десетилетия ", акцентира министърът.

" Най-важното е хората да бъдат рационални – да съблюдават написаните ограничения. Да не се срещат с хора на огромни групи. За да пречупим гръбнакът на тази пандемия би трябвало да подходим с разсъдък ", прикани професор Ангелов.

" В аптечните хранилища има задоволително количества " Ремдесивир ". Има явен логаритъм, изпратен на всички лекари. Всяка поръчка на лекари се извършва. Имаме задоволително количества медикаменти и на национално равнище и във всички аптечни хранилища. Въпрос на логистика е те да бъдат доставени. Показва се един случай на дефицит от над 400 лечебни заведения в цялата страна. Този медикамент не е безвреден, има странични резултати. Не всеки пациент с ковид може да получи този препарат, тъй като ще рискуваме неговото здраве ", безапелационен е професор Ангелов и акцентира, че доставката на този препарат в лечебните заведения е въпрос на организация и логистика.

" Когато получихме първите сигнали за дефицит на нискомолекулярни хепарини, направих инспекция още предходната седмица. Вероятно, не мога да настоявам сигурно, само че се прави реекспорт на тези медикаменти отвън страната. Това е нещо, което стопираме. Тези медикаменти минават на позволителен режим. Става въпрос за антимикробни средства, кортикостероиди и нискомолекулярни хепарини. Има на национално равнище от тези медикаменти в аптечните хранилища,  има задоволително количества и няма дефицит. Става въпрос главно за логистика и презапасяване от страна на хората " съобщи здравният министър в отговор на въпрос има ли дефицит на медикаменти в аптечната мрежа.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР