Най-важното, което трябва да бъде постигнато в железопътния транспорт, това

...
Най-важното, което трябва да бъде постигнато в железопътния транспорт, това
Коментари Харесай

Гвоздейков: Движението на влаковете у нас се управлява аналогово, със стари системи

„ Най-важното, което би трябвало да бъде реализирано в железопътния превоз, това е сигурността. Това значи, че ръководството на влаковете в гаровите пространства и по самия маршрут, би трябвало да се ръководи от програмен продукт. В момента огромна част от това ръководство е аналогово, със остарели системи “. 

Това сподели министърът на превоза Георги Гвоздейков по БТВ. По думите му е почнала подмяната на тази остаряла аналогова система със средства от Европейския съюз.

„ Тази система се построява на доста места, от дълго време са извършени публични поръчки, има подписани контракти, тук-там следва да бъде подписан контракт. Надяваме се до 2026 година, когато би трябвало да завърши модернизацията на жп превоза, всички системи за сигурност да работят и да реализираме оптималната скорост “, изясни Гворздейков.

Той акцентира, че за работа с тази нова система ще се изисква по-висока подготовка и съгласно него специалността железничар ще стане по-престижна.

„ Жп превозът има голям капацитет, тъй като е най-екологичният и ще се опитаме да го създадем относително бърз “, добави министърът на превоза.

 
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР