Най-важното е потребителите да могат да избират, а когато не

...
Най-важното е потребителите да могат да избират, а когато не
Коментари Харесай

КЗП: Рисковете от неизгодна покупка намаляват, когато потребителят има право да избира

Най-важното е потребителите да могат да избират, а когато не им се дава такава опция, вярното държание е да се въздържат от покупка. Това съобщи ръководителят на Комисията за отбрана на потребителите (КЗП) Димитър Маргаритов в ефира на Българска национална телевизия във връзка опитите на някои търговци, най-вече по пазарите, да лишават това право на клиентите си. Той добави, че и при съществуването на избор е възмжно да има известни опасности, свързани с качеството на продукта, само че най-малко потребителят ще може да реши какво да купи от това, което му се предлага.

Според Маргаритов един от главните опасности за потребителите при ежедневните покупки на хранителни артикули е да бъдат излъгани в цената. Той не скри, че при инспекции по тъжби от жители Комисията се е натъквала на случаи, в които цената на щанда е една, а на касата се маркира по-висока. При повече покупки не всеки път тази разлика може да бъде видяна от потребителя. „ Независимо от това дали става въпрос за 1 стотинка, за пет или за 10, би трябвало да се реагира – със забележка към търговеца и при нужда със сигнал към контролния орган. Тази реакция на място респектира търговеца и той е подготвен да се поправи. Освен това, потребителите не трябва да подценяват въпреки и минимално ощетяващи ги обстановки, тъй като това дава опция тези случаи да стават все по-масови “, разяснява ръководителят на КЗП. 

При несполучливо осъществени услуги потребителите имат право на претенция. Важен миг, с цел да може да бъде упражнено то, е съществуването на контракт сред двете страни. Той ще обезпечи опцията да се потвърди защо са се договорили в началото и какво не е изпълнено по този начин, както е било конкретизирано. „ Доказвайки, че търговецът е поел избран ангажимент и по-късно не го е извършил, го слага в обстановката на извършител, който може да бъде санкциониран. И освен това: той следва да извърши услугата качествено – по този начин, както сте се договорили “, изясни Маргаритов.

Има смисъл от подаването на сигнали и тъй като при определяне на нарушаване на законодателството, контролният орган глоби търговеца, което също води до понижаване на случаите на наранени права. Същевременно, при нелоялна комерсиална процедура, потребителят ще може да получи назад платените пари, както и да претендира за обезщетение за претърпени вреди от употребата на дадена дефектна стока или използването на некачествена услуга.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР